Case

ABN AMRO API Developer Portal

ABN AMRO wil innovatie versnellen door samen met creatieve, externe ontwikkelaars en ondernemers het toekomstige bankieren te ontdekken. Het API-platform biedt kansen voor nieuwe toepassingen voor de klant.

Nederland Splash awards winnaar 2018 European Splash awards winner 2018

Meer dan PSD2

Sinds 2018 zijn banken verplicht om een API aan te bieden die derden toegang geeft tot transactiedata. Dit is het gevolg van een nieuwe Europese betaalrichtlijn, genaamd PSD2. De richtlijn moet de concurrentie in de ‘payments industry’ verbeteren.

Met de API Developer Portal wil ABN AMRO alles bieden wat externe developers nodig hebben om effectief en productief op API’s te werken. De bank zorgt voor veilige oplossingen, waarbij klanten die de bouwstenen willen gebruiken, zelf de controle hebben over óf zij gegevens delen en met wie. Bikkelhart werd gevraagd om mee te denken over de API Developer Portal.

Meer dan PSD2
Het platform voor financiële API’s om samen het nieuwe bankieren mogelijk te maken.

De doelgroep

De API Developer Portal is bedoeld om 2 specifieke doelgroepen aan te spreken. De IT-developer gaat aan de slag met de API’s en moet hier makkelijk informatie kunnen vinden. Voor de business-developer zijn vooral de mogelijkheden en het gebruik van de API’s belangrijk.

IT-developer

IT-developer

 • Makkelijke onboarding
  Registreer, vraag API-sleutel aan en start met het gebruik van de API.
 • Open testomgeving
  Ontdek de API’s en probeer het uit in de sandbox.
 • Grote community
  Help andere developers of stel zelf een vraag op het forum.
Business-developer

Business-developer

 • Inzicht in analytics
  Inzicht in de statistieken van de API’s en de kosten ervan.
 • Inspirerende cases
  Wat is er allemaal mogelijk en hoe kan je het gebruiken?
 • Innovatieblog
  Alles over wat eraan komt en wat de toekomst is van API’s.

Het proces

Van initiatiefase tot en met de front-end: het gehele project werd op locatie bij ABN AMRO uitgevoerd. We zijn gezamenlijk gestart met een initiatiefase, waarbij ook de doelgroepen werden vertegenwoordigd. Vervolgens hebben we een designconcept gemaakt en zijn we van daaruit begonnen met ontwerpen. Na de front-end van alle ontwerpen, is ABN AMRO doorgegaan met de ontwikkeling van de back-end. Tegelijkertijd heeft ABN AMRO het ontwerp getest in het eigen testlab.

Analyseren analyseren
Sessies sessies
Ontwerp ontwerp
Frontend frontend
Usability testing usability testing
Livegang livegang

De behoefte

De grootste uitdaging was de complexe materie van API’s. Daarnaast moesten onze ontwerpers gaan denken als developers om een goede portal te kunnen ontwerpen. Waar zoekt de developer naar? Welke informatie is belangrijk? Wat spreekt de developer aan? Op de IT-afdeling van ABN AMRO zaten we op de juiste plek om alle antwoorden op onze vragen te vinden.

Meteen aan de slag

Dat is wat de developer wil: snel naar de API en die uitproberen. Om met een API aan de slag te gaan, moet je je eerst aanmelden. Daarom zijn 'aanmelden' en 'get started' de belangrijkste CTA’s.

Alles over de API

Beknopte informatie over de API is zowel voor de business- als de IT-developer belangrijk. Er wordt per API antwoord gegeven op de vragen: wat is het, waarom moet ik het gebruiken, hoe werkt het en wat heb ik nodig?

Lezen & testen

Een van de eerste dingen die een developer wil doen, is de API uitproberen. Dat kan in de sandbox met dummy data. Daar vindt de developer ook documentatie over de API, code voorbeelden en alle beschikbare requests.

Het resultaat

De deuren naar de eigen systemen van ABN AMRO gaan langzaam open voor externe developers. Nu zijn er nog een handvol API’s beschikbaar. De bekendste is de Tikkie API. In de toekomst komen daar nog veel meer bij. Ook gaat de ontwikkeling van het platform gewoon door.

Bezoek de ABN AMRO API Portal

Het resultaat
ABN AMRO beoordeelt Bikkelhart met een
7,6