Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Branding

Een volledige makeover voor Videma

In 2023 begon ons zusterbedrijf 4net Interactive met de ontwikkeling van een nieuwe website voor Videma. Tijdens de aanloopfase van dit project werd gevraagd of 4net ook kon helpen met een nieuwe branding en frisse content. Omdat branding en content niet tot de kernactiviteiten van 4net behoren, vroeg 4net ons om hierbij te ondersteunen.

Onze wedervraag: wil Videma een opfrisbeurt of een complete makeover?
Doe maar dat laatste was het antwoord. En zo geschiedde.

Het oude beeldmerk van Videma

Wie is Videma?

Als particulier heb je er eigenlijk niet mee te maken. Maar als ondernemer wel. Heb je bijvoorbeeld een café en wil je televisieprogramma's aan je klanten tonen? Dan is Videma de plek waar je de rechten regelt. Want Videma beschermt daarmee de rechten van de televisiemakers. Als maker kun je ook bij Videma terecht. Videma fungeert als tussenpersoon, waardoor ze een brug slaan tussen jouw werk en de bedrijven die jouw content willen gebruiken.
Een foto van een man met de nederlandse driekleur die gespannen naar een off-screen beeldscherm kijkt

Gebruiker eerst

Videma wilde dus een totale makeover. Iets waar het hart van onze designers sneller van gaat kloppen. Maar waar begin je bij zo'n complex vraagstuk? Simpel, bij de gebruiker. In het geval van Videma gaat het dus om twee doelgroepen: de maker van de TV-programma's en de ondernemer die de programma's vertoont. 

Samen met Videma omschreven we de waardeproposities voor deze twee doelgroepen:

De proposities voor de twee doelgroepen: Videma controleert op het gebruik van de TV titels en -programma’s van rechthebbenden en biedt hen daarmee de zekerheid van financiële vergoeding. De interne wens van rechthebbenden is  de wereld van structuur en stabiliteit te voorzien.  Videma biedt vertoners de mogelijkheid om eenvoudig meerwaarde te creëren voor hun klanten door entertainment aan te bieden in de vorm van televisiebeelden. De interne wens van vertoners is het verbinding zoeken met anderen.:

Archetypes

Deze proposities omschrijven heel precies wat het product omvat, maar om tot een onderbouwde rebranding te komen moet je nog een stukje dieper graven en op zoek gaan naar de interne wens, de positionering van de doelgroepen. 

Om dit helder te krijgen werken we bij Bikkelhart met archetypes. Dit zijn basispersoonlijkheden die een merk helpen om beter herkenbaar te worden en helpen een sterkere band op te bouwen met hun publiek.

Een foto van een archetypewaaier, geopend bij de Jester en Heerser
Beschrijving van de twee archetypes voor Videma. Heerser: De rechthebbende is vooral op zoek naar controle, structuur en stabiliteit, iemand die toeziet op het zakelijk gebruik van zijn creaties en hiervoor correct vergoed wordt. Jester: De vertoner wil eerder verbinding zoeken met anderen, door entertainment aan te bieden bovenop zijn eigen dienstverlening.

 

Design Concept

Ok, klaar met de theorie. Nu moeten we de input concreet maken: hoe gaat het nieuwe Videma eruit  zien? Welke kleuren, fotografie, stijlelementen horen bij het merk? En wat voor beeldmerk past bij Videma? Met een designconcept maak je dit tastbaar, krijgt de opdrachtgever er een gevoel bij en werken we naar een stijl toe waar alles in vervat zit.

 
 
 
Afbeelding van de styletile voor de nieuwe huisstijl voor Videma
16Kleurenpalet 7 (1)

Nadat Videma akkoord ging met het ontwikkelde conceptdesign, kon de nieuwe stijl over alle dragers worden uitgerold en vastgelegd in een brandbook. Dit brandbook werd vervolgens overgedragen aan 4net, zodat de Visual Designers van 4net hiermee aan de slag konden voor het visuele ontwerp van de nieuwe Videma-website.

Venn diagram met de termen Dienstbaar, Eerlijk en Overtuigend

Tekst en beeld

Nu alle uitingen omgezet zijn naar de nieuwe stijl, was het ook de beurt om de content aan te pakken. Voor de teksten op de site hebben we een schrijfwijzer (tone of voice) ontwikkeld. Aan de hand daarvan herschreven we alle pagina's en optimaliseerden ze meteen op het gebied van SEO. Het resultaat? Consistente en frisse copy.

Afbeeldingen van het proces voor portretfotografie bij Videma op kantoor

Naast een nieuwe branding en frisse copy, horen natuurlijk ook mooie foto's. We organiseerden een fotoshoot bij Videma op kantoor. Zo kon iedereen tussen het werk door op de foto. Iedereen kreeg een tijdsslot waarin hij of zij eerst bij de visagist en daarna bij de portretfotograaf langsging.  

Met de hulp van AI hebben we een achtergrond gegenereerd die dezelfde stijl had als het Videma kantoor én bij de nieuwe uitstraling past.

Afbeelding van de brainstormsessie voor de Videma payoff

Payoff

Om de rebranding van Videma op een mooie manier compleet te maken, bedachten we ook de nieuwe pay-off voor Videma. Samen met een multidisciplinair team Bikkels doken we in de schrijfwijzer en de proposities en kwamen tot een brede basis aan ideeën. Die werden verder gefilterd. Dekt het de lading? Aspireert het genoeg? En niet onbelangrijk: bekt het lekker? 

Het einderesultaat:

afbeelding van de nieuwe payoff: kijken is beleven

Zo omschrijven klanten de samenwerking met ons

De samenwerking met Bikkelhart hebben we als zeer prettig ervaren: kundig, snel en met vernieuwende ideeën!

beeldmerk Videma

Jacqueline Hofenk, Commercieel Directeur bij Videma

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!