Data & AI

Google Analytics: illegaal of toch (nog) niet?

Eind januari kwam het nieuws naar buiten dat Google Analytics niet voldoet aan de AVG-wetgeving. Het gebruik van deze tool is dus illegaal. Voor veel bedrijven is dit een reden tot paniek. Maar wat is er precies gebeurd? En nog belangrijker: wat moet je nu doen? We leggen het je zo duidelijk mogelijk uit in deze blog.

Wat is er gebeurd?

Misschien herinner je je 25 mei 2018 nog wel. Dit is de dag dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad. Vanaf dat moment geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie (EU). Eén van de maatregelen om de privacy te waarborgen, is het geven van toestemming voor cookies. Tegelijkertijd is er in Amerika een wet die aangeeft dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang mogen krijgen tot deze gegevens. 

Het Hof van Justitie van de EU maakt in juli 2020 bekend dat deze wetgeving in Amerika niet strookt met de AVG. Dit betekent dat het verboden is om onder andere Google Analytics en advertentie tools van Google of Facebook te gebruiken. Deze partijen reageren hierop met een standaard contractuele clausule die al eerder is goedgekeurd door de EU. Wettelijk gezien kan je nu dus gewoon nog gebruikmaken van de software. Opgelost, zou je denken.

Een Oostenrijks onderzoek

De Oostenrijkse non-profitorganisatie NOYB (European Centre for Digital Rights) vindt van niet. Zij vinden dat de technologiebedrijven zoals Google nog steeds de AVG schenden en dat het gebruik ervan dus illegaal is. Deze standaard contractuele clausules voorkomen namelijk niet dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang krijgen tot de gegevens. NOYB diende daarom een klacht in bij de Oostenrijkse privacy-autoriteit. De klacht heeft geleid tot een onderzoek waaruit inderdaad is gebleken dat het delen van identificatiegegevens zoals IP-adressen, in strijd zijn met de AVG. Dit maakt het mogelijk om gebruikers te herkennen, en dus wordt de privacy van de gebruiker niet beschermd.

De reactie van Google

In een reactie stelt Google dat zij maatregelen hebben genomen, maar dat het vooral ligt aan de manier waarop de tool wordt gebruikt. De gebruikers van de tool bepalen namelijk zelf welke gegevens ze verzamelen en welke niet. Verschillende privacy-autoriteiten, waaronder de Nederlandse AP, zijn nu aan het onderzoeken of zij het hiermee eens zijn en of het gebruik van Google Analytics in strijd is met de AVG. Inmiddels hebben de Noorse en Franse toezichthouders zich al uitgesproken tegen het gebruik van Google Analytics en sluiten zich aan bij de uitspraken van de Oostenrijkse autoriteiten. Het gaat hierbij niet per se om de tool zelf, maar vooral om de manier waarop bedrijven gebruik kunnen maken van de tool.

Google Analytics 4

Op dit moment wordt Universal Analytics (UA) het meest gebruikt, maar de nieuwste versie, Google Analytics 4 (GA4), is al in oktober 2020 geïntroduceerd. Afgelopen woensdag (16 maart 2022) heeft Google het bericht naar buiten gebracht dat UA vanaf 1 juli 2023 geen hits meer opneemt en dus niet meer werkt. Gebruikers hebben daarna nog zes maanden toegang tot de gegevens in UA en de tijd om over te stappen naar GA4.

Wij raden aan om zo snel mogelijk en in ieder geval voor 1 juli 2022 GA4 in te richten. Eventueel kan het nog een tijdje naast UA blijven lopen. Als we dan volgend jaar helemaal over gaan, heb je in ieder geval tot een jaar terug data in GA4 staan. 

Een van de verschillen tussen UA en GA4 gericht op privacy, is dat GA4 geen IP-adressen meer opslaat. Google schrijft in haar blog dat het stoppen nodig is: ‘in het huidige data privacy landschap, waar gebruikers meer privacybescherming en controle over hun data verwachten’. Hoewel Google niet aangeeft dat het beleid is aangepast door de Europese onderzoeken naar de tool, gaan we er wel vanuit dat dit met elkaar te maken heeft.

Wat nu?

Als Google Analytics echt verboden wordt, heeft dat grote gevolgen voor veel bedrijven. Ook bij Bikkelhart werken we veel met Google Analytics en advertentietools van Google en Facebook. Er zijn verschillende dingen die je nu kunt doen:

  • Overstappen op een soortgelijke tool, zoals Adobe Analytics of Webtrekk. Het nadeel van Adobe is dat deze grote en bekende partij zich ook in Amerika bevindt en er daardoor een grote kans is ook zij in de toekomst worden onderzocht. Webtrekk is gevestigd in Duitsland.
  • Zelf een analytics platform hosten. Met tools als Matomo en Plausible blijft de data volledig in je eigen beheer en bepaal je dus helemaal zelf wat je wel en niet meet. Het nadeel: je eigen analytics platform opzetten kost behoorlijk wat tijd en expertise. Deze optie is dus niet voor veel bedrijven weggelegd.
  • Een derde optie is om het resultaat van het onderzoek in Nederland afwachten. Dit is wat wij zelf ook doen. Het is niet onwaarschijnlijk dat er na de uitspraken een aangepaste versie van Google Analytics verschijnt die wél in lijn is met de AVG. Google zal niet zomaar stoppen met het aanbieden van deze dienst in de EU en zal dus op zoek gaan naar een passende oplossing. Maar, dit gaat waarschijnlijk wel wat tijd kosten. Kies je voor deze optie? Dan raden wij je wel sterk aan om GA4 alvast in te richten!

Ons advies: wacht nog even af

We raden je aan vooral niet te overhaast een beslissing te nemen. Zelf wachten we op de uitslag van het onderzoek. In de tussentijd blijven we Google Analytics voor onze klanten en ook voor Bikkelhart zelf gewoon gebruiken. Daarnaast zorgen we dat GA4 alvast goed staat ingericht. Twijfel je wat voor jou de beste keuze is of heb je hulp nodig met de inrichting van GA4? Stuur dan gerust een mailtje, we helpen je graag.

Vorig artikel
klantreizen

Intelligentie toevoegen of de complete klantreis opnieuw ontwerpen - innoveren op de klantreis

klantreizen

De 'smooth handoff' en het verwisselen van touchpoints - innoveren op de klantreis

Volgend artikel