Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Header web 3 Header web (1)

De 5 favoriete ChatGPT prompts van onze copywriters

ChatGPT: gevreesd óf geliefd door copywriters. Of misschien wel allebei? Ons copyteam ging door verschillende stadia: sceptisch, rouwig (zijn wij dan niet meer nodig?!), voorzichtig optimistisch en nu… willen we niet meer zonder. Daarom delen we in deze blog onze 5 favoriete ChatGPT prompts voor copywriting.
27 juni, 2024
Harriët van Everdingen
Harriët van Everdingen

ChatGPT kan ongelooflijk veel en dat willen we je met deze tips laten zien. Hoe meer tijd je spendeert in ChatGPT, hoe beter je ermee leert werken. En met die skills maak jij uiteindelijk het verschil als copywriter of content-creator!

In deze blog geven we je een paar mooie prompts mee die je vandaag nog kan testen. Van een tone of voice opstellen tot hoe je een tekst op het gebied van SEO optimaliseert. 

6 basistips voor een goede prompt

Maar, first things first. Een goed antwoord, krijg je alleen als je een duidelijke vraag stelt. Hieronder staan 6 basiselementen die je prompt in ieder geval moet hebben. Sla ze op zodat je ze niet vergeet.

 1. Contentvorm
  Wat voor content wil je creëren? Geef dat mee aan ChatGPT. Denk je aan een blog? Of juist een kortere LinkedIn post? Wees concreet in wat voor contentvorm je wil maken.
 2. Doelgroep
  Voordat je ChatGPT opent, is het handig om te bedenken voor wie je een tekst schrijft. Schrijf je bijvoorbeeld een tekst voor jongeren tussen de 15-20 jaar? Of een blog voor een juridisch platform? Dit is allemaal handige informatie waarmee ChatGPT de tone of voice bepaalt.
 3. Inhoud van de blog
  Waar gaat je content over? Wil je bijvoorbeeld een blog schrijven over zonnepanelen. Geef dan een paar specifieke details mee waar de blog zich op moet richten. Bijvoorbeeld hoe werkt het, wat zijn de kosten en hoe installeer je ze?
 4. Aantal woorden
  Geef ook duidelijk aan hoeveel woorden ChatGPT maximaal mag gebruiken. Zo voorkom je dat ChatGPT maar doorratelt. Wil je bijvoorbeeld hulp bij een meta description? Geef dan duidelijk aan dat de tekst 160 tekens mag zijn.
 5. Tone of voice
  Zonder een duidelijk tone of voice in je prompt te zetten krijg je die bekende vage, nietszeggende zinnen die niemand aanspreekt. Dus zorg dat je in een paar woorden omschrijft wat de tone of voice van de tekst moet zijn. Tip: in Chatgpt-4.o kan je de url van een website plakken en vragen of hij de tone of voice van die website aan kan houden. Handig! Dan hoef je het niet helemaal uit te schrijven. Weer een minuutje gewonnen ;)  
 6. Doel van je tekst
  Wat wil je eigenlijk bereiken met de tekst? Wil je informeren? Of wil je dat de doelgroep wat doet na het lezen van je tekst? Bijvoorbeeld een product kopen of aanmelden voor een nieuwsbrief? Omschrijf het doel voor ChatGPT zodat hij er rekening mee kan houden in de tekst. 
Schrijf een [1. soort content] over [2. onderwerp] voor [3. doelgroep] in een [4. omschrijf tone of voice] tone of voice, in [5. aantal woorden]. Het doel van de tekst is [6. omschrijf doel].

Is de output nog niet helemaal wat je verwachtte? Klik dan niet meteen weg maar ga verder in gesprek met ChatGPT. Zie het als een collega die je vraag nog niet helemaal snapt. Geef meer concrete details, voorbeelden of stel vragen. Je zult zien dat je steeds dichter bij de tekst komt die je kan gebruiken!

En dan nu door met onze favoriete ChatGPT prompts voor copywriting en content creatie:

Prompt 1: Tone of voice opstellen 

Een tone of voice creëren voor een nieuwe klant of voor je eigen bedrijf kost veel tijd. Hoewel het ook erg leuk is, kan je soms flink vastlopen. Zoals bij het geven van voorbeelden hoe een bepaalde kernwaarde klinkt. 

Daar hebben wij wat op gevonden. Deze prompt helpt je om sneller concrete voorbeelden te vinden. En dat bespaart je zeeën van tijd. Waar we voorheen soms wel een halve dag of langer bezig waren, ben je nu in een uurtje of twee klaar.

Help mee met het doorvertalen van de kernwaarden van [ BEDRIJF ] naar een passende tone of voice. [ BEDRIJF ] is een organisatie in de [ SECTOR ]. We verkopen/bieden [BESCHRIJF PRODUCT/DIENST] en zijn gespecialiseerd in [ BENOEM 1-3 SPECIALISMEN OF USP’S ]. Onze doelgroep bestaat uit [ INFO OVER JE DOELGROEP: LEEFTIJD, GEOGRAFISCHE KENMERKEN, INTERESSES, ETC ]. 


Onze kernwaarden zijn:
[KERNWAARDE 1]
[KERNWAARDE 2]
[KERNWAARDE 3]

Beantwoord voor kernwaarde [KERNWAARDE 1] de volgende vragen:
Hoe klinkt kernwaarde 1? Verzin een paar bijvoeglijke naamwoorden.
Maar kernwaarde 1 slaat niet te ver door naar? Verzin een paar bijvoeglijke naamwoorden.
Hoe klinkt kernwaarde 1 absoluut niet? Verzin een paar bijvoeglijke naamwoorden.
Noem 10 schrijftips voor kernwaarde 1 op basis van de antwoorden hierboven. Geef bij elke tip concrete voorbeelden.

Elke volgende kernwaarde zet je in een nieuwe prompt. Ben je nog niet helemaal tevreden? Ga verder in gesprek met ChatGPT. Vraag bijvoorbeeld wat nodig is om betere schrijftips te maken. 

Ook leuk: als je een tekst wil optimaliseren maar geen inspiratie hebt, vraag ChatGPT dan eens om de tekst te herschrijven in de tone of voice van bijvoorbeeld koning Willem-Alexander of Nick Miller uit New Girl. Gegarandeerd een nieuwe dosis inspiratie.

Prompt 2: SEO-tekst optimaliseren 

Een hele blog laten schrijven door AI doen we nooit, maar we vragen ChatGPT wel regelmatig om mee te kijken tijdens het schrijven van een blog. Bijvoorbeeld om op een tekst die we geschreven hebben een extra SEO-check te doen.

Geef concrete tips om deze tekst voor SEO te optimaliseren. Het primaire zoekwoord is [ ZOEKWOORD ] en het secundaire keyword is [ ZOEKWOORD ].

[ PLAK HIER JE TEKST ]

Een korte prompt, maar wel een die je uitgebreid antwoord oplevert, waarbij ChatGPT kijkt naar verbeteringen in de opbouw, het verwerken van je zoekwoorden en de lengte van de tekst. 

Prompt 3: Meta titles & descriptions laten schrijven

De meta title en description: ze krijgen vaak niet heel veel aandacht en worden soms helemaal vergeten. Deze titel en beschrijving van je pagina verschijnen in veel gevallen nog steeds in Google tussen de zoekresultaten. Zonde dus om klakkeloos de titel van je blog en een deel van de intro over te nemen. Gelukkig kan ChatGPT je ook hierbij helpen.

Schrijf een meta title van maximaal 60 tekens en een meta description van maximaal 160 tekens, inclusief spaties. Gebruik het zoekwoord [ ZOEKWOORD ]. Gebruik onderstaande tekst als input:

[ PLAK INTRO OF DE HELE BLOG ]

Prompt 4: Van contentstrategie naar contentkalender

Bij Bikkelhart gebruiken we altijd dezelfde vast aanpak als we aan de slag gaan met contentstrategieën: onze contentraket. In 6 stappen, waarbij we kijken naar de doelgroep, tone of voice, je contentpijlers en de kanalen, komen we tot een strategisch plan. De volgende prompt helpt om een doorvertaling naar een concrete contentkalender te maken.

Ontwikkel een maandelijkse contentkalender gericht op [ BRANCHE ] met onderwerpen gerelateerd aan [ PIJLERS: DE ONDERWERPEN WAAR JE CONTENT OVER WIL DELEN ]. Hou rekening met feestdagen en inhakers. 

Geef suggesties voor content voor [ KANALEN ] en gebruik geen [ VOEG HIER EVENTUEEL TYPE CONTENT DAT JE NIET WIL MAKEN TOE, BIJVOORBEELD PODCAST OF INTERVIEWS ]. 

Wij gebruiken de precieze uitkomst nooit één op één voor een planning, maar de suggesties van ChatGPT zijn wel een goede bron van inspiratie. Als je een goede content suggestie ziet staan, vraag dan vooral eens of ChatGPT dat specifieke voorbeeld verder wil uitwerken of vraag hoe je die website content ook slim op LinkedIn hergebruikt. 

Prompt 5: Feedback van ChatGPT

Als er geen collega beschikbaar is om feedback te geven op jouw blog, landingspage of andere tekst, dan vraag je toch gewoon ChatGPT? Hieronder niet één, maar twee prompts om gericht om feedback te vragen. 

 Bekijk de onderstaande tekst. Is er inhoud die je overbodig, irrelevant of onbelangrijk vindt? 

Bijna iedereen kent het motto ‘schrijven is schrappen’ wel. Ook wij herkennen het gevoel: je bent trots op een tekst en alles is heel belangrijk en dan ene leuke grapje kan er écht niet uit. Of toch wel..? ChatGPT windt er geen doekjes om.

Hoe beoordeel je de opmaak van de volgende tekst? Welke verbeteringen zie je op het gebied van leesbaarheid en gebruikerservaring? Denk aan structuur en indeling, consistentie, gebruiksvriendelijkheid. 


Dat waren onze favoriete prompts van het moment! Kom je er met de hulp van AI niet helemaal uit en wil je liever even sparren met een van onze copywriters? Stuur dan even een mailtje naar laura@bikkelhart.com.

Harriët van Everdingen
Onze copywriting collega Harriët is van alle markten thuis. Terwijl ze op werk druk is met schrijven voor allerlei soorten klanten, is ze in haar vrije tijd ook veel in de weer. Keramieken, yoga, dansen. En alsof dat nog niet genoeg is, stilt ze haar hobbyhonger ook nog met een deeltijdstudie over voeding.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!