Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Header web 1440x360 Header web-1

Google AI Overview (Google SGE): dit is de impact op SEO

Google’s AI Overview: een update die heel Google er anders uit laat zien. In Amerika is de update al uitgerold en de verwachting is dat Nederland ook dit jaar volgt. Maar wat zijn de gevolgen voor SEO? Zorgt de AI Overview echt voor minder traffic naar je website? En zo ja, wat kun je daaraan doen? Wij doken erin!

27 juni, 2024
Door Liset de Boer
Door Liset de Boer

Wat is Google AI Overview?

Google AI Overview is de zoekmachine die je gewend bent, maar dan mét kunstmatige intelligentie. De overviews zorgen ervoor dat jij zelf minder hoeft te zoeken: bovenaan de SERP (Search Engine Result Page) staat namelijk een samengevat antwoord met linkjes en extra informatie. Zelf scrollen, linkjes aanklikken en zoeken naar je antwoord is dus verleden tijd. 

Google SGE: de voorloper van AI Overviews

Misschien heb je al wel eens eerder van Google AI Overview gehoord, maar onder een andere naam. Het Search Labs experiment dat bekend staat als SGE (Search Generative Experience) is namelijk de voorloper van de AI Overviews. Sinds vorig jaar mei konden Google-gebruikers zich aanmelden om deze nieuwe AI-feature uit te proberen in de testomgeving van Search Labs. In de test met Google SGE was de AI Overview een stuk uitgebreider. Niet alle elementen uit de test zijn doorgevoerd. 

Vanaf mei dit jaar toont Google in Amerika voor bepaalde zoekopdrachten de AI Overview. Dat wilden wij natuurlijk ook uitproberen! Met een VPN bezochten we de Amerikaanse Google. Hieronder zie je met uitleg welke elementen op dit moment veel worden getoond in de overviews.

Voorbeeld van verschillende elementen in een AI Overview
Voorbeeld van verschillende elementen in een AI Overview

Niet altijd een AI Overview

Goed om te weten: niet bij elke zoekopdracht toont Google een AI Overview. Wij kregen bij minder dan 30% van de zoekopdrachten een AI Overview te zien. Google legt uit dat het systeem zelf bepaalt wanneer het handig voor de gebruiker is om generatieve antwoorden te krijgen. Wel merkten we dat AI Overview vaker werd getoond bij vragen die begonnen met:

  • Tell me
  • How
  • Why
  • Create
  • What
  • Explain

We wilden zoveel mogelijk verschillende soorten overviews triggeren: met afbeeldingen, stappenplannen of juist een korte weergave. We gebruikten daar steeds een van de bovenstaande woorden voor en keken welke suggesties er vanuit Google kwamen als zoekopdracht. Dan weet je nu meteen waarom de voorbeelden in deze blog wat willekeurig zijn. ;)

Vergelijking oude en nieuwe SERP

In de afbeelding hieronder zie je links de oude SERP in Google en rechts de nieuwe variant met een uitgeklapte AI Overview. Wat direct opvalt, is dat het eerste organische zoekresultaat een stuk lager staat in de SERP met de AI Overview. Dat betekent dat je zelfs als je een nummer 1 positie hebt, je toch flink laag op de pagina staat. Ook zie je dat de websites die links in de afbeelding op topposities staan, niet altijd als bronnen in de AI Overview terugkomen. Een goede positie betekent op dit moment dus niet direct een plek in de AI Overview.

vergelijking Google AI Overview en oude SERP
Links de SERP zoals we die kennen, rechts dezelfde zoekopdracht met een AI Overview.

Wanneer komen de AI Overviews naar Nederland?

Op dit moment is het nog niet duidelijk of en wanneer de AI Overviews naar Nederland komen. De verwachting is nu rond eind 2024. Sinds mei dit jaar is de functie voor iedereen in de Verenigde Staten beschikbaar, en Google laat weten dat ze de AI Overviews ook internationaal gaan uitrollen. De kans is groot dat ze hiermee beginnen bij andere Engelstalige landen. Toch is het slim om je wel alvast voor te bereiden op deze ontwikkeling. 

Gevolgen van AI Overview op SEO en SEA

Als je je bezighoudt met SEO, SEA of website optimalisatie, kan de AI Overview impact hebben op je werkzaamheden. Doordat de antwoorden al direct op de SERP worden gegeven, is het voor een gebruiker minder noodzakelijk om door te klikken. Het hele antwoord, inclusief stappenplan of afbeelding, staat kant-en-klaar bovenaan de pagina. Hierdoor verwachten we dat we een daling gaat zien in de traffic naar websites. Ook nadelig: doordat de AI Overview zoveel ruimte inneemt, moet je vaak zelfs scrollen om het eerste organische zoekresultaat te zien. 

In het experiment met Google SGE werden er in de overview ook advertenties getoond. In de variant die nu in de Verenigde Staten live staat, zie je (nog) geen advertenties. Dat betekent dat hoe vaker een AI Overview wordt getoond, hoe minder jouw advertenties zichtbaar zijn. Omdat advertenties het verdienmodel van Google zijn, verwachten we wel dat deze binnenkort weer een plek krijgen in de AI Overviews. Maar, op dit moment zou de AI Overview dus ook impact hebben op SEA en mogelijk ook op je conversies. 

Hoe ziet AI Overview eruit
In de AI Overview worden (nog) geen ads getoond, maar wordt soms wel gecombineerd met de featured snippet of ‘People also ask’.

Hoe optimaliseer je content voor AI Overview (SGE)?

Maar geen paniek, want er zijn wat trucjes om ervoor te zorgen dat jouw content meer kans maakt om in een AI Overview terecht te komen. Het belangrijkste is dat je kwalitatieve content maakt. Niet met hagel schieten maar goede, verdiepende copy en content creëren. Zorgt ook dat je deze content goed structureert, zoals in de vorm van pillar pages. Zo heb je meer kans om relevant genoeg te zijn voor de AI Overview. Maak daarbij ook een longtail zoekwoordstrategie. In de voorbeelden zagen we dat langere, specifieke zoektermen de AI Overview sneller triggeren. Verwerk deze dus op een slimme manier in je content. 

Maak daarnaast ook gebruik van de keywords ‘hoe, vertel, waarom, creëer' zoals we al eerder aangaven. De kans is groter dat AI Overview je content meeneemt als je in je tussenkoppen vragen stelt en deze vervolgens in de tekst beantwoordt.

Optimaliseer je featured snippet

Met die vraag/antwoord-structuur optimaliseer je ook gelijk je featured snippets. En dat is handig, want featured snippets en FAQ’s worden nog wel hoog op de pagina getoond, direct onder de AI Overview. Ook helpt het om structuur aan te brengen door duidelijke titels, tussenkoppen en opsommingen. De oplettende lezer heeft al door dat we dit ook in deze blog doen. ;)

Wel of niet met je content in de AI Overview?

Een goede vraag, die ook bij ons opspeelde. Tijdens het testen viel op dat de bronvermelding in de AI Overviews nog wat te wensen overlaat. Wil je wel dat AI Overview gebruikmaakt van jouw content als het jou niets oplevert? Of is het dan slimmer om te investeren in andere kanalen dan Google? Een vraag om op te kauwen! In een volgende blog gaan we hier dieper op in. 

Wil je op de hoogte blijven van Google AI Overview of meer leren over copy & content? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn

Tip: zelf eens testen hoe die AI Overview nou werkt? Via Tunnelbear kun je via een VPN naar de Amerikaanse Google. 

Door Liset de Boer
Liset begon haar online copywriter avontuur lang geleden met One Direction. Op Tumblr had ze de op één-na grootste blog van Nederland. Gelukkig mag ze bij Bikkelhart over andere dingen schrijven. Van social media post tot producttekst en van oneliner tot volledige website: het kan voor haar niet afwisselend genoeg.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!