.png)
-1.png)
Verbeter je nieuwsbrief: 5 ideeën om meteen uit te proberen
Zin in iets nieuws met je nieuwsbrief, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn 5 ideeën die makkelijk toe te passen zijn, maar veel verschil maken in engagement en clicks. Probeer er eentje of gewoon allemaal!

1. Laat je call to action extra opvallen
Laat je call to action (CTA) er extra uitspringen door hem te laten bewegen. Zorg bijvoorbeeld voor een lichte animatie met een subtiele beweging of een kleurverloop. Houd het wel klein, het moet geen kermis worden. Wedden dat je artikel meer clicks krijgt?
Voorbeeld van een bewegende knop
Hoe maak ik dat?
Maak van je knop een GIFje (max. 2mb) en zet deze als afbeelding in je mail. Zorg wel voor een goede fallback voor als een client (vaak Outlook) niet automatisch afbeeldingen laadt. Een tip die sowieso werkt, is een micro animatie naast je knop toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van een pijltje dat wijst naar de knop.
Voorbeeld van een micro animatie
2. Test méér dan je onderwerpregel
De testen met de onderwerpregel zie ik veel voorbij komen, maar er is meer waarmee je de opens kan beïnvloeden. Probeer ook eens andere variabelen:
- De afzendernaam: bijvoorbeeld een voornaam met bedrijfsnaam, bij Bikkelhart wisselt deze elke nieuwsbrief en sturen we de nieuwsbrief vanuit de expert die inhoudelijk de nieuwsbrief samenstelt, dus bijvoorbeeld: Laura van Bikkelhart. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een inhoudelijke naam, bijvoorbeeld: Bikkelhart HubSpot update of Bikkelhart Events.
- Een lege preheader: waardoor de onderwerpregel meer opvalt.
- De timing van verzending: Veel ESP’s (email service providers) bieden tegenwoordig de optie om je nieuwsbrief automatisch te versturen op het moment dat je lezer meestal z’n mail opent. Open jij je mail vaak net voor de lunch? Dan valt de nieuwsbrief precies dan in je inbox.
.png?width=772&height=432&name=Blog%20afbeelding%201%20(1).png)
3. Voeg een interactief element toe
E-mail hoeft niet alleen zenden te zijn, zorg dat mensen kunnen meedenken of hun kennis kunnen ontwikkelen. Ook goed voor je clicks! Maak dus ruimte voor interactie.
Bijvoorbeeld:
- Een mini A/B-test waar de lezer op kan stemmen (het populairste element in onze eigen nieuwsbrief)
- Een stelling waarbij je om een mening vraagt
- Een kennisvraag die inspeelt op je content
Zo betrek je je lezer actief bij je verhaal én leer je zelf meer over je doelgroep.
Voorbeeld van de A/B-test in onze nieuwsbrief.
4. Denk in rubrieken, niet in blokjes
Vaak is een template gebaseerd op welke mogelijkheden je technisch hebt: plaatje links, tekst rechts, headerafbeelding met intro, quote blok … Maar wie zegt dat dit de beste vorm is?
Bedenk vanuit je doelgroep, je merk en doelen een aantal rubrieken en maak daar de componenten omheen. Voor een interview wil je de persoon laten zien, voor cijfers is een tabel misschien de goede weergave, voor een vraag wil je dat die zo duidelijk mogelijk naar voren komt. Zorg dat je template je inhoud versterkt.
Rubrieken zorgen voor herkenning, ritme en relevantie en ze geven je content richting. Onze eigen favoriete rubrieken:
- De A/B-test van de maand: test de kennis van onze doelgroep en laat op een interactieve manier een case zien.
- Van de werkvloer: 3 leuke en leerzame linkjes van de afzender van de nieuwsbrief.
- De BikkelBite: een korte video over een van onze expertises, met link naar onze LinkedIn.
Voorbeeld van onze rubriek: 'Van de werkvloer'.
5. Mand
Heb je het geluk dat je de nieuwsbrief zo kan vullen, omdat er genoeg content om handen is? Wees dan toch voorzichtig met de hoeveelheid aan artikelen en tekst. Online is korter beter, want we scrollen met elkaar heel wat af. Zorg liever voor een nieuwsbrief met 1 duidelijk hoofdartikel, dan dat je de aandacht afleidt met nog 3 gelijksoortige berichten. Dit maakt je intentie duidelijk naar de lezer en zorgt voor meer clicks op dat eerste bericht.
Over nieuwsbrieven raak ik nooit uitgepraat. Wil je dat ik eens met je meekijk naar jouw e-mails? Stuur me een voorbeeld en ik geef je graag feedback.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?
Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Fotografen, Videografen, Motion Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.
We antwoorden meestal binnen een werkdag!