Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Blog

Pop-ups: irritant of effectief?

De kans is groot dat als je iemand vraagt wat ze van pop-ups vinden, de eerste reactie ‘irritant’ zal zijn. Maar het feit dát we ze overal zien, betekent ook dat ze werken. Wil je beginnen met pop-ups of wil je weten hoe je een irritante pop-up effectief maakt? Wij delen onze 5 beste tips!
13 september, 2022
Door Jessica Temmink

pop-ups zijn overal

Op bijna elke website kom je tegenwoordig wel een vorm van pop-ups tegen. Kortingsacties, updates, nieuwsbriefinschrijvingen: websites gebruiken pop-ups voor allerlei doeleinden. Zelf zetten we ze bijvoorbeeld bij onze klanten in om leads te verzamelen, whitepapers aan te bieden of om hulp te bieden wanneer gebruikers lang op een pagina’s blijven hangen.

 

waarom vinden we pop-ups eigenlijk zo irritant?

Sommige pop-ups zijn heel relevant, maar andere zijn vooral heel irritant. Denk aan een pop-up die je hele scherm in beslag neemt, een waarvan het kruisje onvindbaar is en een die direct tevoorschijn komt zodra de pagina is geladen.

Je bezoekt een website vaak met een specifiek doel, en een pop-up leidt je af van dat doel. Zelfs als ‘ie maar heel klein in beeld is. Je moet stoppen waar je mee bezig bent om een actie uit te voeren of om iets weg te klikken voordat je weer verder kan.

"We denken dat we pop-ups heel irritant vinden, maar klikken toch op die button voor 10% korting…"
 

en toch werken ze?

Pop-ups werken omdat veruit de meeste van onze acties voorkomen uit het onderbewuste deel van ons brein. Soms denk je heel goed te weten wat je wilt, maar zorgt je onderbewuste brein er toch voor dat je iets anders doet. En daar springen we graag op in als het gaat om conversie verhogen! Zo denken we dat we pop-ups heel irritant vinden, maar klikken we toch op die button voor 10% korting…

 
pop-up-voorbeeld-1
Pop-up van Naïf met korting voor nieuwe nieuwsbriefabonnees.

conversie verhogen met pop-ups: zo doe je dat!

Pop-ups zijn al een stuk gebruiksvriendelijker dan een paar jaar geleden, onder andere door aangescherpte maatregelen van Google. Maar er is bijna altijd ruimte voor verbetering.

 

Hoe verhoog je conversie met pop-ups?

1. Wees geduldig
Laat je pop-up niet meteen groot in beeld komen, geef bezoekers eerst wat tijd om rond te kijken. Met BlueConic stel je in wanneer je een pop-up toont, bijvoorbeeld na 30 seconden of als iemand 50% van de pagina heeft bekeken. Denk hierbij aan de verleidingstechniek wederkerigheid: geef je bezoeker eerst wat rust en tijd voordat je iets van ze vraagt.

2. Zorg voor de juiste context
De context van de pop-up is heel belangrijk. Jouw pop-up moet op dat moment relevant zijn voor de bezoeker. Stel je hebt een reisbureau. Als een bezoeker op de pagina van vakantiehuisjes in Nederland rondkijkt, slaat een pop-up met een vliegticketdeal voor een ver tropisch oord de plank mis. Wil je jouw pop-up effectiever maken? Zorg dan altijd voor samenhang tussen de webpagina en de pop-up.

3. Word geen pop-up-pusher
Een website vol pop-ups zorgt bij iedereen voor irritatie. Wees daarom zuinig in het gebruik. Niet elke pagina heeft een pop-up nodig en laat niet steeds dezelfde boodschap terugkomen. Probeer ze alleen te laten zien op de momenten dat ze relevant zijn. Misschien is een bepaalde pop-up bij een eerste bezoek nog niet relevant, maar bij een herhaalbezoek wel.

4. Ga niet té ver met je overtuigingstechnieken
Overtuigingstechnieken zijn een veelgebruikte manier om bezoekers aan te zetten tot conversie. Maar ga niet té ver. Denk bijvoorbeeld aan een pop-up met een gratis whitepaper over conversie verhogen. Op de knop staat “Ja, vertel mij hoe ik mijn conversie kan verhogen!”, maar er is ook een afwijzende knop met de tekst “Nee, ik wil niet weten hoe ik conversie verhoog en wil niet groeien.” Dit soort teksten schieten bij veel bezoekers in het verkeerde keelgat.

5. Het hoeft niet altijd zo in-your-face te zijn
Ook voor pop-ups geldt: liever klein maar fijn. Het hele beeldscherm bedekken met jouw boodschap of kortingscode is niet nodig. Denk bijvoorbeeld eens aan een slider die vanaf de zijkant in komt vliegen, een notificatiebalk bovenin je scherm of een kleine pop-up in de hoek. Zo trek je de aandacht, zonder afbreuk te doen aan de gebruiksvriendelijkheid.

Uiteindelijk gaat het erom dat je het juiste bericht op het juiste moment toont. Heb je hier hulp bij nodig of wil je meer weten over wat de inzet van pop-ups voor jouw bedrijf kan betekenen? De koffie staat klaar!

Door Jessica Temmink

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!