Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Artikelen

Designen als een chef

Klinken designen en koken voor jou als twee totaal verschillende werkzaamheden? Dan ga ik je uitleggen waarom een design en een gerecht maken eigenlijk redelijk identiek is. Natuurlijk niet zo zeer qua eindproduct, maar wel als je kijkt naar het creatieve proces.
10 februari, 2023
Door Jasper Koopmanschap
Door Jasper Koopmanschap

Waarom designen en koken meer gelijkenissen hebben dan je denkt.

Voorgerecht: in de soep gelopen

Ik werk nu 2,5 jaar bij Bikkelhart, maar heb daarvoor ± 6 jaar lang gewerkt als kok. Naast mijn studie Communication & Media Design aan de HU, maakte ik lange dagen in de keuken. Ik begon als afwasser, maar al snel was ik dapper genoeg om aan de chef te vragen of ik niet wat meer kon doen dan borden schoonmaken. Ik werd direct in het diepe gegooid: ga maar garde-manger staan. Wablieft, hoor ik je denken. Dat dacht ik zelf namelijk ook. Een keuken heeft diverse afdelingen. Garde-manger is de koude kant waar de voor- en nagerechten bereid worden. 

Dat wereldje fascineerde me direct! De spanning, de snelheid, het streven naar perfectie, de concentratie, de confrontaties. Maar er was één probleem; ik had geen enkele keukenervaring. Ik volgde tenslotte een studie tot designer. Ook wist ik niks van smaakcombinaties (behalve misschien een kroketje met mosterd) en had ik geen snijtechniek. De eerste 1,5 jaar bakte ik er niks van (pun intended). Ik miste aansluiting in de keuken en vond het lastig om mee te komen. Tot ik me ineens iets belangrijks realiseerde.

Schermafbeelding 2023-02-08 om 15.13.43

Tussengerecht: een onverwachte ommekeer

Of ik nou een website ontwerp, m’n huis inricht of een bord opmaak: alles is design. Alles bevat kleur, vorm en compositie. En dat besefte ik naarmate ik langer in de keuken stond. 

Ik werd zo verliefd op het koksvak, dat ik zelfs minder omkeek naar mijn eerste liefde: design. Ik begon te twijfelen of ik het koken niet leuker vond dan design. Nadat ik de koude kant onder de knie kreeg, werd ik geplaatst op een nieuwe afdeling: entremetier. De entremetier verzorgt alle groentebereidingen en maakt de hoofdgerechten daarmee compleet. Hier begon het pas echt interessant worden! Als entremetier had  ik diverse groenten tot mijn beschikking en stond de opmaak van het bord vrij. Er ging een lichtje branden: ik ben niet alleen maar aan het koken, maar ben ook borden aan het designen! Groenten zijn enorm kleurrijk, hebben diverse structuren en verschillende vormen en texturen. 

Hoofdgerecht: liefde van design terugvinden door te koken

Ik vond door mijn tijd als kok mijn liefde terug voor design. Want het allerleukste vond ik de borden opmaken. Ik was nog steeds aan het designen, maar dan op een bord. Hierna zag ik voortdurend meer van dit soort gelijkenissen.

Recepten en designsystemen
Tijdens mijn afstuderen kreeg ik op UX gebied steeds meer affiniteit met designsystemen. Een designsysteem is een centrale omgeving met bouwstenen waarmee een organisatie haar digitale producten maakt. In dit systeem worden er o.a. kleuren, typografie en buttons gedefinieerd die de basis vormen van je digitale product. Hier overheen komt nog een laag waarin je definieert hoe je deze basiselementen gebruikt. Hoe zet ik de elementen in voor consistentie en hoe hanteer ik de juiste hoeveelheden? Ik weet niet wat jij als  lezer vindt, maar dit klinkt toch gewoon als een receptenboek? In een designsysteem worden de bouwblokken gecombineerd tot een interface en een chef creëert zijn gerecht op basis van zijn bouwblokken, namelijk de verschillende ingrediënten.   

Experimenteren, onderzoeken en testen
Chefs besteden enorm veel tijd aan het uitpluizen van ingrediënten. Wat kan ik combineren, weglaten of toevoegen? Alleen door te experimenten kom je tot een beter gerecht… of moet ik zeggen website? Want dit is precies wat designers ook doen. We onderzoeken, verzamelen inzichten, experimenteren met ontwerpen en testen onze designs met eindgebruikers. 

Voor deze blog heb ik mezelf uitgedaagd. Ik stel een paar basis componenten vast en maak daar drie verschillende uitwerkingen van. Zie hieronder het resultaat!

Nagerecht: zoete inval

Design en koken, ze hebben meer gelijkenissen dan je zou denken. Vind je dit nog steeds gek klinken? Nee? Mooi, missie geslaagd! 

 

Door Jasper Koopmanschap
Jasper begon ooit als tiener in de afwas van een restaurant en werkte zich daar al snel op als semi-hobby/sterrenkok. Zijn eten is even fotogeniek als lekker en daaruit blijkt: dit is een designer met een passie voor esthetiek.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!