Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Data & AI

Copywriter vs. AI: wie schrijft beter?

Artificial intelligence (AI) is overal. Chatbots, zelfrijdende auto’s, aanbevelingen op Spotify…maar ook binnen copywriting. Robots die teksten schrijven, soms nog beter dan een mens. Moeten we bang zijn voor onze baan of valt het wel mee?
5 september, 2022
Door Sabine Caron
Door Sabine Caron
Copywriter-vs-ai

zo werkt een robotcopywriter

We beginnen bij het begin: hoe werkt een robotcopywriter? Je denkt al gauw aan zo’n metalen mannetje dat gebroken zinnen op een toetsenbord hamert. In werkelijkheid is het iets ingewikkelder.

Bij AI, of kunstmatige intelligentie leert een machine acties en beslissingen van mensen te kopiëren. Dit doet hij op basis van grote hoeveelheden data, of in dit geval: grote hoeveelheden tekst. De robotcopywriter leest zóveel dat hij patronen ontdekt in woordgebruik, grammatica en tone-of-voice. Aan de hand hiervan, stelt hij regels op, waar hij zich aan houdt tijdens het schrijven. Kliks en lezersaantallen vertellen hem wat wel en niet werkt. En zo wordt hij steeds een stukje beter.

"De robotcopywriter leest zóveel dat hij patronen ontdekt in woordgebruik, grammatica en tone-of-voice."

Afbeelding 2

de strijd is begonnen

Maar is de robotcopywriter ook beter dan wij? Steeds vaker wel. Bijvoorbeeld in Japan, waar 1.450 boeken streden om de Nationale literatuurprijs. Het boek ‘The Day A Computer Writes A Novel’ behaalde de tweede plaats. En je raadt het al: dit boek werd door een robot geschreven.

Maar ook online timmert de robotcopywriter aan de weg. Kan hij voor een hogere conversie zorgen? Met die vraag begon AI-bedrijf VWO dit jaar het Humans vs. AI-toernooi. Het concept is simpel: de robot- en menselijke copywriter nemen het tegen elkaar op in A/B-testen voor grote bedrijven als Booking.com. Wie schrijft de beste CTA, kop of advertentie? Bekijk de tussenstand maar eens.

De mogelijkheden van AI-copy

Leuk al die wedstrijden, maar wat kan een robotcopywriter voor jou betekenen? Meer dan je denkt! Hij kan:

  • Razendsnel veel tekst produceren zonder ooit een deadline te missen
  • Data analyseren en copy personaliseren op basis van je doelgroep
  • Kliks en conversiecijfers voorspellen om zo de beste keuzes te maken
  • Nieuwe, goed scorende SEO-zoekwoorden ontdekken en gebruiken
  • Ongeschikte woorden uit een tekst vervangen met een passend alternatief
  • Consistentie in de schrijfwijze van je merknaam of producten bewaken

Er is wel één kanttekening. Een robotcopywriter schrijft natuurlijk niet direct de sterren van de hemel. Het kost tijd om hem (op) te voeden met informatie. Gelukkig zijn er allerlei AI-tools om je een handje te helpen.

5 copywriting ai-tools om uit te proberen

De nieuwsgierigheid naar AI-tools groeit met de dag. Niet gek dus, dat ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Helaas zijn deze tools op dit moment nog niet beschikbaar in het Nederlands. Maar dat duurt vast niet lang meer!

1. Persado
Van advertentie tot volledige landingspagina, deze AI-gigant schrijft vrijwel alles voor je. Grote bedrijven zoals Vodafone en Dell maken er gebruik van.

2. Copy.ai
Handig voor kleinere teksten, zoals koppen, inleidingen en social media posts.

3. BrightEdge
Doet real-time SEO-onderzoek en geeft je nieuwe inzichten om hoger in Google te komen met je content.

4. Wordtune
Verandert de tone-of-voice van je zinnen met één druk op de knop. Via een plug-in geef je je tekst makkelijk en snel een heel ander gevoel.

5. Grammarly
Verbetert je spelling en grammatica, doet suggesties voor krachtigere zinnen en dat allemaal terwijl je typt.

Ook als je alleen in het Nederlands schrijft, kunnen deze tools helpen. Al moet je deze inspiratie dan nog wel even vertalen.

 

Zie jij het verschil?

Welke copy is geschreven door een robot en welke door een mens? Raad mee in de quiz van The New York Times!

Afbeelding-3

ai is de toekomst, maar wij ook!

AI neemt een steeds grotere plek in ons leven in, en dat geldt ook voor copywriting. Maar hoe geweldig het ook klinkt, wij mensen hebben iets dat een robot nooit heeft: emoties, empathie en levenservaring. We kunnen ons inleven, filosoferen en een strategie bepalen. De robot wint als het om data gaat, maar wij scoren op gevoel. 

Dus verzet je er niet tegen, maar gebruik het in je voordeel! Laat die robot 1000 advertenties schrijven, zodat jij je op je merkidentiteit kan focussen. Laat hem de perfecte SEO-zoekwoorden vinden, zodat jij er een prachtige blog mee kan schrijven. En staart je lege Word-document je al veel te lang aan? Laat je dan inspireren door zijn originele ideeën. AI is de toekomst, maar echte copywriters zijn zeker nog geen verleden tijd. Die online wedstrijd winnen we samen.

Door Sabine Caron
We konden onze oren bijna niet geloven toen Sabine tijdens haar sollicitatie riep: ‘taal is zeg maar echt mijn ding’. Voor de kenners onder ons, ze had het niet door… Een unicum, want deze taalpurist is vooral heel consequent, scherp én kritisch.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!