Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

design

5 psychologische principes voor een verleidelijke website

Stel, je laat een nieuwe website ontwerpen. Een visueel ontwerper gaat ermee aan de slag en behaalt een prachtig resultaat: de nieuwe website is een lust voor het oog. Nu ben je klaar en stroomt de conversie binnen, toch?
6 maart, 2023
Door Laura van Olst
Door Laura van Olst

Nou… Niet altijd. Natuurlijk is het heel belangrijk om een visueel aantrekkelijke website te hebben. Dit zal ook zeker kunnen leiden tot meer conversie. Maar bij Bikkelhart weten we ook veel over de psychologie achter de gebruiker om te zorgen voor nóg meer conversie en vooral: blije gebruikers. We geven je graag vijf principes mee.


Laura versus AI

We hebben deze blog ook door ChatGPT (een AI chatbot) laten schrijven. Benieuwd naar de verschillen? Gebruik de knoppen om na elke tip van Laura, ook de tip van ChatGPT te bekijken.

Niet bekend met ChatGPT? Copywriter Sabine legt je in haar blog ‘Neemt ChatGPT ons werk over?’ uit wat ChatGPT is en hoe het werkt.

Header-Laura-2-1


 

tip 1: minimaliseer keuzes

Misschien heb je wel een mooi groot aanbod aan services, diensten en/of producten die je wil tonen aan de gebruiker. Toch raden we aan een selectie te maken in wat je direct aanbiedt, omdat de gebruiker meestal keuzestress ervaart bij te veel keuzemogelijkheden. Dit noemen we ook wel Hick’s law: deze ‘wet’ voorspelt dat de tijd en de moeite die het kost om een beslissing te nemen toeneemt naarmate het aantal opties waar je uit kunt kiezen stijgt. Dus: minimaliseer je aanbod in een aantal keuzes en probeer het overzichtelijk te houden.

 

tip 2: zorg voor ‘social proof’


Uiteindelijk zijn mensen net kuddedieren en gaan ze op zoek naar wat een ander zou doen in zijn/haar situatie. Veel mensen oriënteren zich op basis van de mening van anderen, namelijk: reviews. Start dus met het verzamelen van reviews als je dit nog niet doet en plaats dit ook zichtbaar op je website. Dit kan met een uitgebreide review tool (denk aan een TripAdvisor of TrustPilot), maar ook al aan de hand van een testimonial van een tevreden gebruiker. Inspireer de gebruiker dus met de mening van een ander.

 

tip 3: creëer fomo


Fear Of Missing Out geldt niet alleen voor die leuke uitjes waar je niet mee naartoe kunt gaan. Klanten zijn vaak meer geneigd om iets bij je te kopen als je daarbij een potentieel verlies benadrukt, in plaats van een winst. Dat klinkt best ingewikkeld, maar dit voorbeeld maakt het duidelijker: “Bespaar vandaag 25% op je order.” versus “Verlies niet die 25% korting, bestel vandaag.” De tweede variant triggert de gebruiker tot 75% meer om iets te kopen. Best een groot verschil, toch?

 

tip 4: beloon de gebruiker


Dit principe is vrij bekend. Daarmee bedoelen we niet per se dat je de gebruiker altijd korting moet geven, maar je kunt de gebruiker af en toe voorzien van positieve feedback. Als de klant bijvoorbeeld een aantal stappen doorloopt en dit goed doet, kun je dit ondersteunen met teksten als ‘Goed bezig, nog 2 stappen te gaan!’. Dit is een intrinsieke beloning. Korting geven mag natuurlijk ook, dat is een extrinsieke beloning. Allebei is al helemaal mooi.

 

tip 5: chunking, chunking, chunking…


Een van de heilige regels binnen design: cluster je content. Mensen kunnen informatie beter verwerken als het in groepjes is opgedeeld en in ‘chunks’ wordt aangeboden. Denk maar aan een opsomming van bijvoorbeeld drie voordelen boven elkaar, dat leest een stuk fijner dan een rits voordelen achter elkaar in een lopende tekst. Maak keuzes en blijf groeperen waar mogelijk.

Naast deze vijf tips zijn er nog oneindig veel meer psychologische principes die we bij Bikkelhart kennen. Dit is onderdeel van ons wetenschappelijk fundament. Weet je nu niet echt waar je zelf kunt beginnen? Wij helpen je graag op weg!

Door Laura van Olst
Laura’s carrière begon in de kunst en cultuur. Een fascinerende wereld, dat vond ze altijd al, maar verliefd worden kon ze helaas niet. Dus trok ze met nieuwe dromen op zak de media in. Van productie en storyboards maken, tot copywriting en branding: ze proefde een beetje van alles. Maar pas toen ze een stoeltje kreeg bij UX-design, zat ze écht lekker op haar plek.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!