Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

UX writing: schrijven voor je gebruikers

Schrijven vanuit de belevingswereld van bezoekers. Dat doe je met UX writing. Het doel: niet alleen visueel, maar ook tekstueel gebruiksvriendelijk zijn. Beetje vaag nog? Komt helemaal goed, we leggen het tot in detail uit.
13 september, 2022
Door Lisa Ederveen
Door Lisa Ederveen

First things first: waarom UX writing?

Zo snel mogelijk de juiste informatie vinden. Dat is wat elke app-gebruiker of websitebezoeker wil. Kom maar op met die soepele user experience. Wat dat oplevert? Meer conversie en minder vragen voor de klantenservice. Elk woord en elke zin draagt daaraan bij.

En met elk woord, bedoelen we ook echt elk woord. Elke knop, foutmelding en pop-up. Maar denk ook aan App Store beschrijvingen, formulieren en servicepagina’s.

Voorbeeld-ux-writing-600x800

Even als voorbeeld:

Je vlucht is geannuleerd en je bent in paniek. Wil je dan in een lange tekst zoeken naar wat je moet doen? Niet echt. Mensen hebben online een gemiddelde aandachtspan van 8 seconden. Tijd is schaars, net zoals de ruimte op het scherm van een mobiele telefoon. Wees daarom zuinig op het aantal woorden. Lukt dat niet? Let dan op de scanbaarheid. Gebruik subkoppen, bulletpoints en highlights.

 

Hoe schrijf je voor je gebruikers (en niet voor jezelf)?

Goede, gebruiksvriendelijke copy begint met vragen stellen. Om de situatie en emotie van gebruikers te begrijpen, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Wat wil de gebruiker hier doen of bereiken?
  • Wat weet de gebruiker hierover (of juist niet)?
  • Welke informatie zoekt de gebruiker?
  • Hoe voelt de gebruiker zich op dit moment?
  • Wat deed de gebruiker hiervoor?
  • Wat doet de gebruiker hierna?

 

Het is nog beter om in gesprek te gaan met je (potentiële) klanten. Geef ze genoeg kansen om hun verhaal en mening te delen. Dit doe je bijvoorbeeld met interviews, A/B-testen, een feedbacktool of zelfs een gesprek via social media.

 

De ultieme UX writing checklist

Benieuwd hoe behulpzaam jouw copy is? Check het met deze UX writing principes!

1. Een heldere boodschap
Alle bezoekers komen met een doel. Weet jij wat hun doelen zijn en wat ze nodig hebben om dit doel te bereiken? Pas je communicatie hierop aan.

2. Kort en bondig
Wees kritisch op elk woord. Gebruik je veel bijvoeglijk naamwoorden en hulpwerkwoorden? Probeer deze dan zoveel mogelijk te schrappen. Dit maakt je teksten actiever.

Passief: Er wordt door Jip een theezakje naast de prullenbak gegooid.
Actief: Jip gooit een theezakje naast de prullenbak.

3. Actiegericht
Wat is de volgende stap? Wat moeten de bezoekers doen? Help ze vooruit met een hint of tip.

4. Menselijk
Kan - geen - bliep - verbinding - maken - met - de - server - bliep. Niemand wordt gelukkig van robottaal. Stel met je tekst de gebruiker voorop en niet het systeem.

Systeemgericht: App opnieuw instellen
Gebruikersgericht: Wachtwoord vergeten?

5. Consistent
Ben jij consistent in je woordkeuzes? Gebruik dezelfde woorden op verschillende pagina’s. Al helemaal als het om serieuze zaken gaat en je geen onnodige twijfel wilt veroorzaken.

6. Scanbaar
Is er overzicht? Zorg met een vaste opzet en duidelijke koppen dat bezoekers makkelijk de juiste informatie vinden. Thuisarts.nl is hier een goed voorbeeld van.


7. Geen lorem ipsum
Een ontwerp is pas te beoordelen als de content meedoet. Haak jij vroegtijdig een (UX) copywriter aan? Ook bij tekst heb je tijd nodig om te perfectioneren.

Waar vind je een UX writer?

Developers die zelf error-teksten moeten schrijven: de horror. Copywriters zijn zich bewust van de online leesbehoeftes van bezoekers. Zo bewust, dat er zelfs speciaal een nieuwe rol in het leven is geblazen: de UX writer.

Maar we horen je denken: schrijft niet elke copywriter vanuit de bezoeker? O jazeker wel. Echter is het niet altijd vanzelfsprekend dat een copywriter vroeg in het ontwerpproces aanhaakt. Met een UX writer zorg je dat copy niet de laatste kers op de taart is, maar onderdeel van het basisbeslag. Smullen!

Ben jij ook hongerig naar een website of app die niet alleen visueel, maar ook tekstueel gebruiksvriendelijk is? Onze (UX) copywriters zorgen dat elk woord bijdraagt aan een goede user experience!

Door Lisa Ederveen
Less is more is niet alleen een keuze, voor Lisa is het een manier van leven. Op zoek naar een toffe, gebruiksvriendelijke oplossing? Dan helpt Lisa je graag verder.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!