Case

Redesign Suzuki automotive

Suzuki Nederland heeft Bikkelhart gevraagd om de nieuwe website te ontwerpen. Een mooie kans om onze succesvolle ontwerpprincipes en conversietechnieken nu ook op de autobranche toe te passen.

De eerste meters

Een volledig redesign van een automotive website is iets wat we niet wilden onderschatten. Dus om onze organisaties eerst aan elkaar te laten wennen, hebben we in snel tempo een responsive landingspagina ontworpen en live gezet voor de Baleno, het nieuwste Suzuki model.

Ondertussen werd de reguliere site als proeftuin gebruikt om aannames te testen, klikpaden te onderzoeken en content analyses uit te voeren. Eén belangrijk aspect van het automerk kwam al heel snel boven drijven: dealers zijn belangrijk!

Dit werd ook duidelijk tijdens de product vision board sessie, een kick-off waar we al onze scrumtrajecten mee starten. Het uiteindelijke vision statement luidde:

“Wij geloven dat onze huidige en toekomstige Suzuki rijders zich het best thuisvoelen bij een toegankelijk en ongecompliceerd merk om zo een duurzame en betrokken relatie op te bouwen met onze dealers.”

Roadtrip

De volgende stap was een roadtrip door Nederland, om bij een aantal dealers langs te gaan. Hoe vaak komen mensen langs om een auto te kopen? Welke informatie hebben ze op voorhand zelf al opgezocht? Wat weten kopers over de financieringsmogelijkheden? Hoe ziet de ideale autowebsite eruit? Waardevolle informatie, ervaring en kennis, die allemaal meegenomen wordt in het proces.

Complex landschap

Een andere insight was het complexe systeemlandschap, iets wat overigens wel eigen is aan de autowereld. Wat voor de bezoeker een schijnbaar uniforme klantreis is blijkt aan de achterkant een puzzel van importregelingen, voorraadinventarisaties, partnerships en dealerholdings te zijn, met elk hun eigen belangen die invloed uitoefenen op het project. Daarom werd de tijd genomen om een uitgebreide analyse van het backend landschap te verrichten en gesprekken met de technische stakeholders te voeren. Keuzes voor het CMS werden besproken, de scope werd gedefinieerd, het budget werd bepaald en de scrumplanning geschetst.

Tijdens deze scrumplanning werd een opmerkelijke beslissing genomen: we beginnen niet met de homepage! Zie het als het inrichten van een winkel: je bepaalt eerst de inrichting, hoe de producten aangeboden worden, waar ruimte is voor informatie en voor branding en wat de houding is van het winkelpersoneel. Als laatste neem je de beste elementen samen en zet die in de etalage (je homepage). Dan kijk je wat het beste werkt en past waar nodig iets aan.

Designconcepten

De laatste stap van de intiatiefase was het definiëren van de designconcepten: Eenvoud, duidelijke vormentaal en gevoel van vervulling. Deze zouden als houvast dienen voor het ontwerpen van de verschillende pagina’s en componenten.

De uitwerking

1

De homepagina wordt de dealerpagina

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe website is de dealerpagina. Als je namelijk een voorkeursdealer hebt gekozen, dan wordt suzuki.nl/auto de dealerwebsite, specifiek gepersonaliseerd naar jouw dealer. Van hieruit worden direct de relevante toptaken en content aangeboden. Een ander vorm van personalisatie is het aanbieden van de laatst bekeken auto’s. Op die manier kan een bezoeker zijn klantreis voortzetten waar hij laatst gebleven was.

2

Oud en nieuw

Dat duurzaamheid deel uitmaakt van de eigenschappen van Suzuki bleek al uit het Product Vision Board. Niet alleen in de klantrelatie, maar ook in hoe de auto’s zelf ontworpen worden is duurzaamheid een bepalende factor. Hierdoor vervaagt het verschil tussen nieuwe en tweedehands auto’s in het productaanbod en worden ze bijna gelijkwaardig aangeboden. En omdat 90% van de uitvoeringen in de verschillende kleuren reeds in Nederland voorradig zijn, is er qua levertijd ook amper verschil tussen de twee.

3

De Triple unicorn funnel

Wil je echter een volledig naar jouw wensen samengestelde Suzuki, waarbij je een auto in te ruilen hebt en ook nog een financieringsaanbod wil krijgen, dan hebben we hiervoor (wat onze interactie ontwerper omschrijft als) de Triple Unicorn Funnel.

Het maakt namelijk niet uit vanuit welke specifieke situatie je het samenstelproces benadert. Ieder mogelijk scenario is afgevangen, waarbij je op het einde een gepersonaliseerd aanbod krijgt waarin alle informatie vervat zit. Dit aanbod kan je direct naar jouw eigen dealer sturen waarna hij het verder afhandelt.

4

Ontwerpen met componenten

Net als de Suzuki modellen is ook het ontwerp van de site duurzaam opgezet. Zo zijn de contentpagina’s opgebouwd uit aparte elementen die los van elkaar gebruikt kunnen worden. Zo kan een content manager vrij makkelijk een nieuwe pagina in elkaar zetten, zonder dat deze eerst ontworpen moet worden. Van elk element zijn ook alle variaties in device of achtergrondkleur ontworpen.

Riders on the storm

Werken voor een merk als Suzuki heeft zo zijn voordelen. Zo ging op een vrijdagavond in mei een delegatie motorbikkels de motoren uitproberen op en rond de bochtige Lekdijk. De wolkbreuk op ons pad namen we er met veel plezier bij!

Het resultaat

De site is intussen een maand live. We zijn druk bezig met het anaylseren van de bezoekersstatistieken en de eerste resultaten zien er alvast veelbelovend uit. Tot we deze publiceren kan je uiteraard zelf al een kijkje nemen op de site!

naar Suzuki.nl

Suzuki beoordeelt Bikkelhart met een
9,1

Ook samen werken?

Net als Suzuki hulp nodig bij het winnen van de online wedstrijd? De beste manier om erachter te komen of er een basis is voor een samenwerking, is om af te spreken onder het genot van een bakkie ambachtelijk gebrande koffie.

Afspraak maken?