Qbuzz “Jouw co-piloot van deur tot deur”

Bied onze reiziger functioneel en persoonlijk een helpende hand met het plannen van een deur-tot-deurreis, het vinden van actuele informatie en de aankoop van een passend abonnement.

De uitdaging

Wat je bestemming ook is, bij Qbuzz heb jij het stuur in handen. Qbuzz biedt je een passend reisadvies en denkt met je mee. Vanaf het moment dat je overweegt op pad te gaan, tot aan het bereiken van je bestemming. Qbuzz is een regionaal vervoersbedrijf en rijdt met verschillende concessies (exclusieve vergunningen van de overheid). Aan Bikkelhart de taak om alle wensen en behoeftes te vatten in een geïntegreerd platform dat anticipeert op de wensen van de eindgebruiker. Daarnaast moet het platform voorbereid zijn op nieuwe consessies en uitbreiding van de functionaliteiten zoals MaaS (Mobility as a service).

“Jouw co-piloot van deur tot deur”

Het proces

We hebben gezamenlijk het hele proces – vanaf de creatieve sessies tot aan het bouwen – bij Qbuzz uitgevoerd. We zijn begonnen met creatieve sessies waarbij mensen zaten die verschillende doelgroepen vertegenwoordigen. Vervolgens zijn we ons gaan inleven in de gebruiker, om zo de juiste richting te kunnen bepalen. Van de resultaten maakten we uitgangspunten.

We werkten volgens de Scrum methode: een productowner nam de beslissingen en de scrummaster zag erop toe dat iedereen zijn of haar taken verrichtte.

Inleven in de gebruiker

Inleven in de gebruiker is voor een designer van essentieel belang. Naast de benodigde concurrentieanalyse en stakeholderinterviews, definieerden we ook 2 uitgebreide persona’s.

Tijdens de creatieve sessies kwamen veel verschillende behoeftes naar voren. Vervolgens plaatsten we deze in een tijdlijn: voor, tijdens en na de reis. Uiteindelijk werden de behoeftes onderverdeeld in 3 lagen: functioneel, gebruiksvriendelijk & inspirerend.

Richting bepalen

2 belangrijke pijlers voor het redesign van Qbuzz:

  1. De bestaande huisstijl(en) vertalen naar een modern online geheel.
  2. De gebruikte onderdelen, kleuren, iconen en typografie eenvoudig kunnen aanpassen.

Met een moodboard konden we eenvoudig aan de klant laten zien welke elementen we wilden moderniseren en welke impact dat zou hebben op het geheel. Daarnaast zorg je er met een moodboard voor dat je verschillende stakeholders kan meenemen in het proces en waar nodig kan bijsturen.

Een nieuwe huisstijl was niet nodig, maar een moderne vertaling naar online wél. De bijkomende uitdaging was om die te vertalen naar verschillende consessies.

Uitgangspunten definïeren

We werkten in een multidisciplinair team. Daarin is het belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan en dat we gezamenlijk naar hetzelfde einddoel werken. Om dit te bereiken hebben we in de initiatiefase verschillende designprincipes vastgesteld.

Met deze principes zorg je ervoor dat je de gezamenlijke wensen waarborgt. De verschillende disciplines kunnen deze principes tijdens het project gebruiken om ontwerpen/uitwerkingen te toetsen en zo te kijken of de ontwerpen/uitwerkingen wel voldoen aan de afgestemde wensen.

“Een website waarbij de gebruiker centraal staat zorgt ervoor dat de gebruiker een plezierige ervaring overhoudt aan zijn of haar bezoek.”

De gebruikersbehoeften

Met de opgedane inzichten kunnen we een vertaling maken naar de gebruikersbehoeften. De bezoekers hebben onderling verschillende doelen voor een websitebezoek. Het is daarom van belang om naar de overeenkomsten te zoeken, om zo een pagina optimaal in te delen.

Eén van de behoeftes die bij de meeste reizigers naar voren kwam, is het plannen van een reis. Dit kreeg dan ook een prominente plek op de homepage, samen met het zoeken naar een dienstregeling.

Functionaliteiten waarborgen

De website van Qbuzz staat niet op zich. Veel van de content en functies hebben een afhankelijkheid van één of meer andere systemen uit het IT-landschap van Qbuzz. Tijdens het project is daarom continu afstemming geweest over de wensen en ideeën vanuit design en de technische haalbaarheid en impact. Zo is een website ontworpen die technisch ook te bouwen was. Alles werd gedocumenteerd in de SOLL architectuur van het IT-landschap van Qbuzz.

Bijkomend voordeel daarvan was dat voorafgaand aan de bouw, al werd nagedacht over wat er precies moest gebeuren en welke oplossing het beste gerealiseerd kon worden voor het beoogde design.

Beleving toevoegen

Naast gebruiksvriendelijkheid moest de website ook een inspirerende factor hebben. Maar, een reis plannen is een hele functionele taak. Onnodige illustraties of beelden zijn daarom geen optie: dat leidt af. Daarom vertaalden we die inspirerende factor naar gebruiksbeleving met behulp van (micro)animatie. Zo kan je beleving toevoegen zonder dat het afleidt.

Het resultaat

Een gebruiksvriendelijke website waarop de reiziger eenvoudig de belangrijkste informatie en taken vindt, zowel voor, tijdens als na de reis. De reisplanner heeft een primaire plek waarbij de reiziger geheel naar eigen wens de reis van deur tot deur kan plannen.

Dit allemaal met een vernieuwde, moderne online huisstijl die eenvoudig vertaald kan worden naar elke regio van Qbuzz.

Als klant van Bikkelhart hebben wij mogen ervaren, hoe goed zij de customer journey beheersen.
Qbuzz beoordeelt Bikkelhart met een
8.5

Kennismaken?

Net als Qbuzz hulp nodig bij het winnen van de online wedstrijd? De beste manier om erachter te komen of er een basis is voor een samenwerking, is om af te spreken onder het genot van een bak ambachtelijk gebrande koffie.

Afspraak maken?