Dynamo: nieuw zonder het wiel opnieuw uit te vinden

Met de nieuwe webshops van Biketotaal en Profile de fietsspecialist is het vergelijken, bestellen én ontvangen van nieuwe of tweedehands fietsen niet alleen supereenvoudig, het is gewoon leuk! Net zoiets als fietsen met onzichtbare zijwieltjes …

Even voorstellen

De Dynamo Retail Group – het bedrijf achter Biketotaal en Profile ‘de fietsspecialist’ – verkoopt en leaset een groot assortiment aan fietsen en toebehoren via ruim 830 winkels in Nederland, België en Duitsland. Naast de winkels zijn ook de webshops een belangrijk onderdeel van de formules en voor deze laatste gingen wij samen met partner Enrise aan de slag.

“Hoe kunnen we het oriëntatieproces voor de consument verbeteren met als doel traffic naar de winkels te leiden én directe online verkoop per aangesloten ondernemer te optimaliseren?”

Online vs. offline

Veel mensen zijn bekend met de winkels van Bike Totaal en Profile ‘de fietsspecialist’. Ook de folders met aanbiedingen en acties zijn in veel huishoudens niet meer weg te denken. In het oriëntatieproces van veel consumenten is de rol van online niet meer weg te denken. Daarom is het belangrijk dat de webshops dezelfde uitstraling hebben als de winkels en alle andere offline uitingen. Dat betekent dat we niet een heel redesign hebben gedaan, maar vooral hebben gekeken naar de bestaande branding. Na een subtiele opfrisbeurt zijn we aan de slag gegaan met het nieuwe webdesign en de online uitstraling.

Twee in één

Voor de consument zijn Bike Totaal en Profile ‘de fietsspecialist’ twee aparte winkels maar aan de achterkant hebben zij dezelfde basis.

In het designproces zijn we begonnen met het uitwerken van alle componenten en pagina templates in de stijl van Bike Totaal. Met een extra design library maakten we het mogelijk om de designs gemakkelijk te restylen naar Profile ‘de fietsspecialist’ . Dat is niet alleen efficiënt voor ons, maar ook voor Dynamo én voor de front-end partij Enrise.

De ondernemers in de etalage

Veel van de fietsenwinkels van Bike Totaal en Profile ‘de fietsspecialist’ zijn van franchisenemers. Bijna elke franchisenemer had zijn eigen website, folder en acties. Het gevolg? Een wildgroei aan communicatie, die qua stijl en inhoud nogal ver uit elkaar liggen. Om de formules zo krachtig en uniform mogelijk neer te zetten, hebben we dit samengebracht. Niet alle franchisenemers zaten hier op te wachten. Een plek om de zichtbaarheid en de eigenheid van de verschillende winkels te laten zien, is daarom onmisbaar op de nieuwe website.

Iedere franchisenemer heeft een eigen pagina gekregen met daarop de belangrijke informatie van de winkel. Denk aan openingstijden, het plannen van een proefrit of werkplaatsafspraak, vacatures en acties. Extra handig: als je een vestiging als favoriet opslaat, krijg je de acties van die winkel en beschikbaarheid van de producten op die locatie te zien. De sectie ‘over ons’ geeft ruimte voor een persoonlijk verhaal en brengt de online en offline beleving samen. De foto van de specifieke winkel of het personeel zorgt voor directe herkenning.

Een totale winkelervaring

Van oriëntatie tot aankoop: de consument kent zijn eigen customer journey. Met de nieuwe webshop, stemmen we de online en offline ervaring zo goed mogelijk op elkaar af. En met resultaat! Per maand stellen duizenden bezoekers hun ideale fiets samen op de websites van Bike Totaal en Profile. Na het samenstellen kiezen ze hun dichtstbijzijnde of favoriete winkel om de fiets op te halen of selecteren ze bezorging aan huis. Op de bedankpagina informeren we de klant over wat er verder gaat gebeuren.

Slimme verleidingsprincipes

Uiteraard zijn ook de best practices op conversie optimalisatie toegepast met deze slimme verleidingsprincipes:

Pain of paying

Betalen vermindert het plezier van een aankoop. Daar zijn we op in gesprongen door o.a. het weglaten van eurotekens bij bedragen, het aanbieden van een gratis proefrit en de gratis verzending.

Hobson + 1 choice

Als ons één optie wordt aangeboden, is onze keuze om ervoor te kiezen of niet (Hobson’s choice). Wordt ons echter twee opties aangeboden, dan gaan we automatisch tussen deze twee kiezen. Helemaal niet kiezen is dan een veel minder voor de hand liggende optie. Twee opties aanbieden is daarom meestal overtuigender: vandaar dat je naast het online bestellen, ook kunt kiezen voor een proefrit.

Need for (un)certainty

Als bezoeker wil je graag een bepaalde mate van zekerheid krijgen. Het kopen van een fiets doe je niet zomaar. Om twijfels bij de bezoeker te minimaliseren hebben de USP’s en de beloftes een centrale rol gekregen op de categorie- en productpagina.

Zeigarnik effect

Als je eenmaal met een taak bent begonnen, heb je de neiging deze taak te voltooien. Dit principe hebben we toegepast door een voortgangsbalk (of eigenlijk route) te tonen bij het samenstellen van je fiets.

Schoenmaker blijf bij je ... fiets?

Een succesvolle webshop ontwerp je niet alleen, die bouw je natuurlijk ook. Vanaf het allereerste begin is daarom nauw samengewerkt met de code-koningen uit Amersfoort: Enrise. Hun kennis van en ervaring met verschillende e-Commerce platformen was van enorme toegevoegde waarde tijdens de pitch die we gezamenlijk voor Dynamo hebben gedaan. De ijzersterke combinatie van specialisten in bouw en (door)ontwikkeling van e-Commerce platforms (Enrise) en specialisten in het ontwerpen en optimaliseren van verkoopgeoriënteerde websites (Bikkelhart), bleek uiteindelijk van doorslaggevend belang.

Logo Enrise

Op basis van een uitgebreid voortraject werd gekozen voor het eCommerce platform van Shopware, met name vanwege de flexibiliteit en schaalbaarheid. We wilden tenslotte geen standaard, out-of-the-box webshop neerzetten, maar een online winkel die specifiek ontworpen en geoptimaliseerd was voor de wensen en behoeften van de klanten én de ondernemers van Biketotaal en Profile. En het resultaat is iets waar we met z’n allen ontzettend trots op zijn. En uiteraard stopt de reis hier niet, maar zullen we in de toekomst verder gaan met het optimaliseren van de sites, het toevoegen van nieuwe functionaliteiten én de uitbreiding naar andere landen. Kortom, nog voldoende werk aan de fietswinkel 😉

De uitdaging was een webshop maken waarop de producten van 250 winkels met verschillende voorraden, levertijden, assortimenten en services op een uniforme en gebruiksvriendelijke aangeboden worden. Na veel brainstormsessies en met de kennis en volharding van Bikkelhart zijn we hierin geslaagd.
Dynamo beoordeelt Bikkelhart met een
8    

Je online aanwezigheid optimaliseren?

Emiel vertelt je graag alles over de mogelijkheden. Neem contact op via emiel@bikkelhart.com of telefonisch via 020-7718235.