Case

Gemeente Amersfoort

Wat doe je als je een geschikte partij zoekt om van jouw site een van de beste gemeentelijke websites van Nederland te maken? Dan schrijf je een pitch uit. Of, in het geval van overheid, een onderhandse aanbesteding.

De opdracht was duidelijk: ontwerp een website waarmee de best bereikbare gemeente van Nederland ook online het best bereikbaar wordt.

Samen sterk

Gemeente Amersfoort heeft grootse digitale plannen. Niet alleen met haar website, maar met alle kanalen die ze inzet om burgers en ondernemers te informeren, ondersteunen en betrekken. En het uitgangspunt is steeds hetzelfde: de bezoeker staat centraal.

De brede visie en aanpak van Amersfoort vraagt om een stevig fundament. Een flexibel en schaalbaar platform, dat verder gaat dan een Content Management Systeem met aan de voorkant een mooie website. We waren dan ook verheugd dat onze partner GX Software ons vroeg om deze opdracht samen met hen te realiseren. En net zoals de plannen van Amersfoort, waren onze gezamenlijke plannen groots. Maar eerst moest er nog wel een pitch gewonnen worden ...

Samen sterk

Pitchen met passie

Het is een vraag die we vaker krijgen: hoe win je een pitch? Ons antwoord is altijd hetzelfde: met passie. En die passie knalde deze keer van ons voorstel af. Dat alle bikkels in ons team zelf ook uit Amersfoort komen, hielp daar natuurlijk geweldig bij. Wat is tenslotte mooier dan de website van je eigen stad te mogen ontwerpen?

En dus lieten we Amersfoort zien dat je veel verder moet kijken dan de ‘taakgerichte’ website die de overheid van alle gemeenten vraagt. Dat je met segmentatie en personalisatie de lat van de eerste naar de eredivisie kan verleggen. Dat je ambitie met recht een ‘citizen first’ website moet zijn ...

Pitchen met passie

Voor het ‘echie’

Een pitch winnen is één ding. De gecreëerde verwachtingen waarmaken soms weer iets heel anders. Maar al snel bleek het team van Amersfoort net zo enthousiast en gedreven als wijzelf. En na een uitgebreide initiatiefase, waarin verschillende (visuele) stijlen en interactiemodellen geëvalueerd en getoetst werden aan de visie en doelstellingen van Amersfoort, werd dan eindelijk gestart met het uitwerken en inrichten van de nieuwe website van de gemeente. Ook nu bewees het werken met een scrumteam van interactie ontwerpers, grafisch ontwerpers, front-end developers, back-end developers, webredacteuren en communicatiemedewerkers wederom een uiterst effectieve en succesvolle manier om - binnen planning en budget - een prachtig eindresultaat neer te zetten.

Voor het echie
Van 6.000 pagina’s naar een kleine 1.500 is een stap in de goede richting

Trots als een kei

De nieuwe website van Gemeente Amersfoort oogst veel lof. En dat terwijl veel van de kracht en intelligentie die achter deze website schuil gaat op het eerste oog niet eens heel erg opvalt. Daarom lichten we een paar voorbeelden uit:

logo instagram 1

Betrokkenheid via Instragram

Hoe cool is dat? Jouw eigen foto levensgroot terugzien op de website van je gemeente? In Amersfoort doen we het gewoon! Bewoners kunnen hun mooiste foto’s van de stad en alles wat zich daar afspeelt via Instagram delen met de gemeente. En de mooiste kiekjes krijgen een plaats op de website. Mét vermelding van de fotograaf uiteraard!

Betrokkenheid via Instragram
2

Nieuws uit je eigen wijk

Als er nieuws is over jouw wijk, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk weten. Daarom kan je op de website aangeven in welke wijk je woont. Nieuws en actualiteiten worden dan zo aangepast dat je als eerste leest wat het dichtst bij huis speelt. En dat de fotografie op verschillende plaatsen ook aangepast wordt aan je wijk maakt het allemaal weer nét een stukje persoonlijker!

Nieuws uit je eigen wijk
3

Ieder zijn eigen toptaken

Toptaken zijn bedoeld om je snel toegang te geven tot de meest voorkomende handelingen op de website van de gemeente. Maar als ondernemer wil je hele andere dingen doen dan als burger. Daarom onthoudt de site van Amersfoort of je een ondernemer bent of een burger. Zo kunnen we de toptaken die we laten zien aanpassen aan het profiel van de bezoeker.

Ieder zijn eigen toptaken
Ieder zijn eigen toptaken
4

Twitter, WhatsApp of bellen

De tijd van gesloten loketten en beperkte openingstijden is voorbij. Voortaan kan iedereen op ieder moment contact zoeken met de gemeente, op de manier die je zelf het liefste gebruikt. Mailen of bellen, twitteren of facebooken, zelfs whatsappen...

Twitter, whatsapp of bellen
5

Verbinding tussen domeinen

Amersfoort.nl is niet het enige domein dat wordt gebruikt om de ondernemers en bewoners van regio Amersfoort te voorzien van informatie en diensten. City Marketing Amersfoort beheert meerdere websites, ieder gericht op een specifieke doelgroep of rondom een thema. Deze websites hebben we onderling verbonden via de navigatie én via verschillende posities in de content.

Nieuwsgierig hoe we bezoekers van de ondernemerswebsite herkennen op de gemeente website? Lees dan eens onze case over het “drieluik van regio Amersfoort”.

Het Resultaat

De eerste stap is gezet. De website is live. Nu begint de tweede helft van de online wedstrijd. De helft die nooit stopt. De helft waarin we Amersfoort leren te personaliseren. Leren hoe je zo relevant mogelijk kan zijn voor je bezoekers. Op ieder moment van de dag. Op ieder apparaat dat ze gebruiken. En voor iedere vraag, doel of wens die ze maar kunnen hebben. Neem zelf een kijkje op amersfoort.nl!

Drie screenshots Amersfoort
“Met de passie en professionaliteit waarmee de bikkels en GX'ers hebben samengewerkt, wordt elk project zo succesvol als de nieuwe website voor Amersfoort.”
Jacques Apon – Business Development Manager, GX Software
Gemeente Amersfoort beoordeelt Bikkelhart met een
9,0

Ook samen werken?

Net als Gemeente Amersfoort hulp nodig bij het winnen van de online wedstrijd? De beste manier om erachter te komen of er een basis is voor een samenwerking, is om af te spreken onder het genot van een bakkie ambachtelijk gebrande koffie.

Afspraak maken?