Artikelen

Win de online wedstrijd met aantrekkelijke copy

Mooi, je hebt een website die er gelikt uit ziet. Het design is prachtig, de huisstijl strak en de kleuren passen perfect. Zelfs over de SEO-woorden is al nagedacht. Maar hoe zit het met de tekst? Hoe zorg je dat je copy net zo hard bijdraagt aan het doel van je website als het uiterlijk? Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je de online wedstrijd wint.

5 praktische schrijftips waar je direct mee aan de slag kan

Hoe zorg je dat je copy net zo hard bijdraagt aan het doel van je website als het uiterlijk?

1. De sturende kracht van taal

De manier waarop je een zin formuleert heeft gevolgen voor hoe deze wordt opgevat. Dat zie je in dit voorbeeld:

1. 4677 bezoekers gingen je voor

2. Al 4677 bezoekers gingen je voor

3. Nog geen 4677 bezoekers gingen je voor

De eerste zin is neutraal, maar met de tweede en derde zin stuur je in de positieve of negatieve richting. Dat wordt extra duidelijk als je de zinnen langer maakt:

Al 4677 bezoekers gingen je voor, waar wacht je nog op?
≠ Nog geen 4677 bezoekers gingen je voor, waar wacht je nog op?

Bij de positieve variant met ‘al’, kan je afsluiten met een positief einde, terwijl dit in de zin met ‘nog geen’ raar klinkt. Andersom werkt het ook, probeer beide zinnen te verlengen met ‘dus ik zou nog even wachten’. Dat lukt alleen bij de ‘nog geen’-versie.

Als je leest maak je in je hoofd bepaalde associaties. Daarom is het goed je bewust te zijn van hoe je hiermee de lezer in de positieve richting kan sturen. Woorden zoals ‘al’, ‘bijna’, of ‘ruim’ geven een positieve associatie, terwijl ‘nog geen’, ‘nauwelijks’ en ‘net aan’ juist een negatieve bijklank hebben. Gebruik je percentages of aantallen op je website, dan loont het om daarbij een positief sturende term te gebruiken.

Al meer dan 155.000 mensen kozen voor Knab.

 

2. ‘U’ of ‘jij/je’

Nog zo’n twistpunt: wanneer zeg je nou ‘u’ en wanneer ‘jij/je’. Of moet je aanspreekvormen toch helemaal omzeilen? Ik zou altijd kiezen voor een aanspreekvorm en in 90% van de gevallen ook voor ‘je’.

Aanspreekvormen ‘zouden kunnen worden’ vermeden, maar dit zorgt vaak voor omslachtig en onpersoonlijk taalgebruik. Ambtenarentaal, zo wordt het ook wel genoemd. Je kiest misschien veilig door de keuze eigenlijk helemaal niet te maken, maar goede kans dat je copy hieronder lijdt. Gebruik op je website daarom altijd een aanspreekvorm.

Het allerbelangrijkst bij de keuze voor ‘je’ of ‘u’ is het product dat je verkoopt. Heb je een huisartsenpraktijk of advocatenkantoor dan zou ik kiezen voor ‘u’. Verkoop je huizen of boeken, dan zou ik gaan voor ‘je’. Waarom? Dat legt deze passage uit een artikel van Jan Erik Grezel, professor Nederlandse Taal- en Letterkunde, goed uit:

“Gold u altijd als beleefdheidsvorm, de laatste drie decennia wijst u in de eerste plaats op afstand. Jij was vertrouwelijk, tegenwoordig drukt het vooral saamhorigheid en gelijkheid uit: Wij (jij en ik) staan op gelijke voet.”

Verkoop je iets waarbij een zekere afstand of autoriteit wenselijk is (zoals bij de huisartsenpraktijk of het advocatenkantoor), dan is ‘u’ de meest geschikte vorm, maar in de meeste gevallen kan ‘jij’ inmiddels prima zonder onbeleefd of te jeugdig over te komen.

Ook voor verzekeraars kan ‘je’ prima, dat zie je in dit voorbeeld van a.s.r..

 

3. Show, don’t tell

Vertellen dat je er verstand van hebt is niet zo sterk als laten zien dat je er verstand van hebt:

  • Wij zijn de beste hoedenmaker van Nederland.
  • Onze hoeden zijn van de beste kwaliteit.
  • De hoeden van onze hoedenmakerij zijn erg modeverantwoord.

Versus:

  • Franciscus, voorheen de hoedenmaker van Beatrix, is de oprichter van Hoedenmakerij ‘Petje af’.
  • Afgelopen Prinsjesdag droeg 70% van de aanwezigen onze hoeden.
  • Ook dit jaar waren we weer aanwezig bij het jaarlijks hoedengala in Milaan, waarbij de inspiratie ons letterlijk om de oren vloog.

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat ze de beste hoedenmaker van Nederland zijn, zonder daadwerkelijk te zeggen dat ze het zijn. Dit soort argumenten werken veel effectiever dan de ‘wij van WC-eend’-varianten.

Gogido laat zien waarom ze de beste taxideals bieden.

 

4. Online schrijven is schrappen

‘Schrijven is schrappen’, een gevleugelde uitspraak voor iedereen die teksten schrijft. Voor online schrijven geldt dit ook, misschien nog wel meer. Als ik op een website kom, wil ik gelijk weten wat ik daar kan doen, anders ben ik weg. Dat houdt in dat alles goed vindbaar moet zijn, maar ook dat je in een mum van tijd weet wat er in de tekst gezegd gaat worden.

Zorg daarom voor:

  • korte teksten;
  • genoeg regelafstand;
  • duidelijke koppen;

Zo houd je de aandacht van je bezoeker vast.

Mooi op een rij, de beloften van New10.

 

5. Wees je bewust van je blinde vlek

Het is verschrikkelijk lastig om je eigen teksten te redigeren. Woordgrappen die jij fantastisch vindt, vindt een ander misschien knudde. Conclusies die voor jou klinkklaar zijn, zijn voor een ander hogere wiskunde. En in teksten die jij misschien al 10 keer herlezen hebt, vindt een ander zomaar een ‘dt’-fout.

Dus: laat je teksten ALTIJD door iemand nalezen.

En dan het liefst nog door iemand die én handig met taal is, én verstand heeft van de inhoud. Dat is soms spannend en het kost tijd, maar de teksten op je website moeten begrijpelijk zijn en spel- of typefouten doen af aan je gezag.

Met deze tips creëer je een goede basis voor je copy. Ik ben erg benieuwd of je deze tips al op je eigen website toepast. Wil je een review van jouw copy? Of wil je meer weten over hoe je conversie-verhogende copy kan maken voor jouw website? Neem dan contact met ons op.

Al 52 merken zoals HEMA, Pathé en Allsecur gingen je voor…

Door: Laura Wijnands

Marketing automation specialist

laura@bikkelhart.com | linkedin

Vorig artikel
Uncategorized

Bikkelhart is going to use DigitalCX from CX Company for conversational commerce applications

Interviews

Verhuizen met de hijskraan door het raam

Volgend artikel