usability test

Usability test

Bij Bikkelhart geloven we pas dat iets goed is, als het getest is. Daarom zijn (design)projecten bij ons niet compleet zonder een usability test. Hiermee testen we de gebruiksvriendelijkheid van je design en in hoeverre deze aansluit op de wensen en verwachtingen van je gebruikers.

Wat is een usabilitytest?

Een usability test is een methode om de gebruiksvriendelijkheid van je website, applicatie of online tool te testen. Je design ziet er misschien geweldig uit, maar snapt je gebruiker ook waar alle knoppen voor dienen? En kan hij of zij gemakkelijk een account aanmaken of een bestelling afronden? Met een usability test laten we zien waar je verbeterpunten zitten en hoe je nog beter inspeelt op de wensen en behoeftes van je doelgroep. Klinkt goed toch?

Usability test op locatie
Beslisboom hubspot

Download de beslisboom

Download de gratis Bikkelhart Usability Test beslisboom en kom in een aantal simpele vragen erachter of testen waardevol is voor jouw product of website! Wij gaan graag met je aan de slag.

Voor elk project een passende usability test

Elk project is anders. Daarom bieden we 3 verschillende testen aan, zowel online als op locatie. Welke test geschikt is, hangt af van je project en hetgeen je wilt testen. Twijfel je welke test het meest geschikt is voor jouw project? Onze online strateeg Alida helpt je graag met kiezen.

Unmoderated online usability test

Bij deze vorm van testen bekijkt de respondent de designs vanuit huis. Aan de hand van een vragenlijst doorloopt de respondent zelf de designs. De acties, antwoorden en de statistieken zijn online toegankelijk via UsabilityHub. Naderhand bundelen we alle bevinding om de designs te optimaliseren.

Deze testvorm is iets voor jou als:

 • Je aard van de vragen eenvoudig is
 • Je slechts een klein aantal vragen hebt
 • Je weinig tot geen interactie met kandidaat nodig hebt
 • Je veel respondenten in korte tijd wilt
Doe mij deze maar

Moderated online usability test

Bij de moderated online usability test videobellen de interviewer en de respondent en lopen ze samen de designs door. Deze sessies zijn online bij te wonen, zodat je zelf ziet welke keuzes de respondent maakt. Naderhand bundelen we alle bevinding om de designs te optimaliseren en krijg je een videocompilatie met de belangrijkste uitspraken.

Deze testvorm is iets voor jou als:

 • Je aard van de vragen iets ingewikkelder is
 • Je veel interactie met de respondent nodig hebt
 • Fysieke aanwezigheid van respondenten overbodig is
 • Je een test met meer diepgang wilt
Doe mij deze maar

Moderated usability test op locatie

Bij deze test zijn de respondent en de interviewer fysiek aanwezig op een gewenste locatie en lopen samen de designs door. Als klant ben je van harte welkom om op de locatie aanwezig te zijn, maar online meekijken is ook een optie. De sessies worden opgenomen. Je ontvangt een lijst met bevindingen en een video met de belangrijkste uitspraken om de designs te optimaliseren.

Deze testvorm is iets voor jou als:

 • Je een vrij groot aantal vragen hebt
 • Je veel interactie met de respondent nodig hebt
 • Je doelgroep online niet zo goed de weg weet
 • Je een test met meer diepgang wilt
Doe mij deze maar
Lisa

Waar mogen we je mee helpen?

Wil je aan de slag met een usability test of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? We denken graag met je mee!

Vertel ons iets meer over je uitdaging

Waarom een onderzoeksbureau overbodig is

Voor ons zijn designprojecten niet compleet zonder een usability test. Omdat het sneller, handiger en net zo goed is, voeren we deze testen al 10 jaar zelf uit voor onze klanten. Extra voordeel: de designers die aan het project werken, kijken mee en voeren de optimalisaties direct door. Omdat we een bureau met verschillende disciplines zijn, haken we ook een online conversie specialist en een copywriter aan. Wil je een design laten testen dat niet door ons is ontworpen? Ook daarbij helpen we graag!

Usability test op locatie

Deze bedrijven gingen je voor

Pathe GVB Ardanta InShared
Online usability test vanuit huis

Online vs. op locatie

Steeds vaker voeren we usability testen niet op locatie, maar online uit. Doordat de respondenten bij een online test gewoon thuis op de bank zitten, zijn ze sneller op hun gemak. Ook is er minder afleiding en meer focus doordat iedereen via een eigen scherm meekijkt. Benieuwd naar alle verschillen? In deze blog lees je waarom Bikkelhart designers Lisa en Paul online usability testen net zo goed vinden als (en misschien zelfs beter dan) een test op locatie.

Lees de blog

Zullen we afspreken?

Alida kan jou alles vertellen over usability testing. Even bellen of koffiedrinken?

Alida van Kempen
Alida van Kempen
Digitaal strateeg
Maak een afspraak
Plan rechtstreeks in mijn agenda!
61 klanten beoordelen Bikkelhart met gemiddeld een
8,4