Artikelen

Stijgende conversie dankzij sociale bewijskracht

Stel, je wilt een hapje buiten de deur eten. Het ene restaurant in de straat is gezellig vol, in het andere zit geen hond. Driemaal raden waar jij aan tafel schuift.

In dit blog-artikel lees je alles over de relatie tussen kuddegedrag en conversie op je website.

Kuddegedrag en de kracht van sociaal bewijs

Wij mensen hebben de natuurlijke neiging om dat te doen wat anderen doen. Vooral als die anderen op ons lijken. Wil je weten hoe je dit kuddegedrag inzet om de conversie op je website te laten stijgen? Lees dan snel verder en kom met voorbeelden en toepassingen meer te weten over sociale bewijskracht.

Als iedereen het doet, dan zal het wel goed zijn.

Maar eerst nog even dit:

  • Sociale bewijskracht is het principe waarmee gebruik wordt gemaakt van meningen en gedrag van anderen. Het doel: iemand overtuigen om tot actie over te gaan.
  • Sociale bewijskracht werkt het best als mensen twijfelen of in een onzekere situatie zitten. Ook de bezoekers van jouw website zijn vaak onzeker. ‘Moet ik nu wel of niet die verzekering afsluiten? Is het veilig om mijn creditcard-gegevens hier achter te laten of toch niet?’.
  • Een juiste keuze maken werkt een stuk makkelijker als mensen die op je lijken (gelijkgestemden) al eerder een vergelijkbare keuze hebben gemaakt.

Dan nu 3 voorbeelden:

1. Laat zien hoeveel mensen zijn voorgegaan

Maak duidelijk hoeveel bezoekers al van je online actie hebben geprofiteerd. Of hoeveel bezoekers een vergelijking op je website hebben gedaan.

InShared doet het zo: ze proberen je te overtuigen door vlak bij de button om je premie te berekenen, het aantal bezoekers te tonen dat de afgelopen maand online een premie heeft berekend. En zeg nou zelf, als je – vlak voor je beslist – ziet dat al 19.569 bezoekers een berekening hebben gedaan, dan doe je toch ook een poging?

Tip: Toon exacte getallen. Dat is veel geloofwaardiger. Dus wel 49.761 maar niet 50.000. Nog belangrijker, de getallen die je toont moeten wel waar zijn. Zuig ze dus niet uit je duim.

2. Show je rapportcijfer en reviews

Vroeger deed je het vast ook. Met je rapport langs opa’s en oma’s, ooms en tantes. 9 van de 10 keer werd je voor je goede cijfers beloond. Waarom probeer je dit ook niet op je website? Toon bijvoorbeeld het cijfer of het aantal sterren waarmee je klanten je hebben beloond. Zo is in 1 oogopslag duidelijk wat klanten van je vinden.

Booking.com is hier erg goed in. Op hun hotelpagina’s staat het rapportcijfer dat klanten hebben gegeven. Daarnaast doet Booking.com nog 2 dingen extra: Ze vermelden op hoeveel beoordelingen het rapportcijfer is gebaseerd. Plus ze splitsen de beoordelingen op basis van doelgroep. Dus gezinnen met jonge kinderen, vriendengroepen enzovoort. Zo filter je eenvoudig ‘jouw’ mensen eruit. Want voor een groep vrienden is de mening van bijvoorbeeld een ouder stel natuurlijk minder relevant.

3. Gebruik percentages in je uitingen

Yarden meldt bij de eerste stap van het afsluitproces van een uitvaartverzekering dat 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. Het tonen van dit percentage zal er bij veel bezoekers voor zorgen dat een deel van hun twijfel wordt weggenomen. ‘7 van de 10 mensen doen het, dan moet ik het ook wel doen’.

Nu is het jouw beurt

Je moet wel eerst wat huiswerk doen:

  • Ga op zoek naar cijfers en referenties van je bezoekers en klanten.
  • Houd het positief. Benadruk gewenst gedrag, niet ongewenst gedrag.
  • Iedere website is anders. Test welke vormen van sociale bewijskracht het best op jouw website werken.

Probeer ook deze voorbeelden van sociale bewijskracht:

  • Kunnen je bezoekers kiezen uit meerdere dekkingen of uitvoeringen? Toon bij de populairste het percentage van het aantal klanten dat hiervoor kiest.
  • Plaats reviews van klanten die iets over je merk of product zeggen. En toon daarbij de naam, woonplaats en eventueel een foto van de klant, zodat het duidelijk is dat het om een echt persoon gaat.
  • Vermeld het gemiddelde aantal sterren dat je klanten je geven, om visueel te maken wat je klanten van je vinden.
  • Laat zien wat andere bezoekers naast het gekozen product nog meer bij je kopen of bekijken, met een rubriek als ‘Anderen kochten ook’ of ‘Anderen bekeken ook’.

Start vandaag nog met deze waardevolle inzichten uit de sociale psychologie en verleid je bezoeker onbewust, zodat ze doen wat jij wil. Succes!

Door:

| linkedin

Vorig artikel
Social

Bikkelhart tweede in Emerce Top 100

Artikelen

Blij! > Niet blij! > Blij?

Volgend artikel