Artikelen

Het verhaal achter de DDMA Email Summit

Ook dit jaar was de DDMA Email Summit dé plek voor marketeers om geïnspireerd te worden door ontwikkelingen in hun vakgebied en opvallende cases uit…

Ook dit jaar was de DDMA Email Summit dé plek voor marketeers om geïnspireerd te worden door ontwikkelingen in hun vakgebied en opvallende cases uit de praktijk. Jaarlijks wordt dit event georganiseerd door de DDMA Commissie E-mail, waarvan Alida van Kempen de voorzitter is. Een bijzondere en inspirerende rol om meerdere redenen.

 

De commissie
Ieder jaar als we starten met de organisatie van de Email Summit zetten we de welbekende stip op de horizon. Dat doen we op basis van feedback die we krijgen van bezoekers en sponsoren om het event beter en beter te maken. Dit jaar wilden we per se Gmail op het podium omdat dat vorig jaar op het nippertje niet is gelukt. We zijn zo trots dat we het dit jaar voor elkaar hebben gekregen!

 

Dit is het tweede jaar dat ik voorzitter ben en ondanks het feit dat het een tijdrovende klus is, besteed ik elke minuut met ontzettend veel plezier. Dat komt ook omdat iedereen in onze commissie echt onwijs gepassioneerd is over het vak en het congres en het allemaal super toffe mensen zijn om mee samen te werken. Alle ‘collega’s’ worden in het begin van het magazine aan je voorgesteld.

 

DDMA
DDMA doet ontzettend veel aan kennisdeling op events als deze, maar ook veel kleine specialistische rondetafelsessies. Daarnaast is de DDMA ook heel druk met het faciliteren van haar leden rondom wetgeving. Wat hebben zo hard gewerkt om alle leden van informatie en advies te voorzien in de aanloop naar de AVG, petje af!

 

Dagelijks leven
In het dagelijks leven ben ik digitale strateeg bij Bikkelhart. Een online bureau waar we verkoopprocessen ontwerpen op basis van de ultieme gebruikservaring die we vervolgens optimaliseren en in veel gevallen ook automatiseren. Ik begeleid klanten bij het ontwikkelen van strategieën die e-mail raken. Zowel onze designers als onze CRO-ers zijn veel bezig met psychologie en technologie. Ik ben regelmatig bezig met het ontwikkelen van strategieën om de data die we verzamelen om te zetten naar optimale klantcontactstrategieën waarin e-mail een grote rol speelt. Ik geloof enorm in het kanaal e-mail en kan gelukkig keer op keer bewijzen dat e-mail in welke vorm dan ook enorm conversieverhogend is.

 


Toegevoegde waarde is wederzijds

Ik vind het vanuit mijn vak belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er in de markt gebeurt. Je ziet dat de ontwikkeling van ‘het e-mailtje’ zelf best een tijd stil heeft gestaan en dat heeft het imago van het vak geen goed gedaan. Nu de techniek weer een stap verder is en we interactie kunnen toevoegen in de mail zelf, ga je zien dat Nederlandse marketeers die techniek ook snel adopteren en we de komende tijd mooie mails kunnen verwachten. De volgende stap in online marketing land is AI en daarmee een belangrijke rol voor audio. Ik ben onwijs benieuwd wat dat ons komt brengen. ‘’Hi Alexa, what’s in my inbox today?’.

 

De e-mail marketeer
Ik voel me wel een Dino in e-mailmarketingland. Toen ik in 2005 begon als e-mailmarketingprofessional waren de systemen gericht op het niet in een spambox komen van mails en werd een database gevuld met virale marketingacties. Koppelingen met CMS, CRRM, Social Media of personalisatietools? Daar was nog geen sprake van. Het was mailen en fingers crossed dat er meer verkopen gerealiseerd werden. Inmiddels zijn we drie wetgevingsrondes verder, zijn de systemen slimmer, is data aan stuk goedkoper en is systeemtechnisch ‘the sky is the limit’. Maar ook de consument is een stuk slimmer en kritischer geworden. Dus ik geloof ook echt in de zachte waarden die een online marketeer nodig heeft: sympathie en positiviteit. Content en een goede kanaalstrategie worden steeds belangrijker.

 

Ik denk veel na over het vak e-mail marketing. Dat het een vak is, is een feit, maar een e-mailmarketeer werkt nooit solitair. Met alleen kennis van een ESP ben je er niet. Je moet kennis hebben van data, van het conversiespelen het liefst ook een beetje van techniek. Bij sommige bedrijven is e-mail belegd bij de business-analyse of data-afdeling, bij andere juist weer bij conversie-optimalisatie of bij de content afdeling. Soms is dat zo gegroeid, soms is het een hele bewuste keuze. Ik ben benieuwd naar hoe zich dit blijft ontwikkelen.

Vorig artikel
ArtikelenData & AI

RTL -Een verhoogde klantloyaliteit door inzicht in online bezoekers

Artikelen

Bikkelhart gaat DigitalCX van CX Company inzetten voor conversational commerce toepassingen

Volgend artikel