Data & AI

De zoektocht naar dé definitie van artificial intelligence

Computers die schakers verslaan, robots die de wereld overnemen of de oplossing voor al onze problemen: artificial intelligence (AI) is overal. Maar wat is eigenlijk de definitie van AI?

wat is artificial intelligence?

Vraag je drie marketeers naar hun definitie van artificial intelligence, dan is de kans groot dat je drie verschillende antwoorden krijgt. De Amerikaanse informaticus John McCarthy introduceerde in 1955 als eerste de term artificial intelligence. Hij definieerde het als ‘Een machine zich zo laten gedragen dat we dat intelligent gedrag zouden noemen als een mens zich zo gedroeg’.

Vraag je drie marketeers naar hun definitie van artificial intelligence, dan is de kans groot dat je drie verschillende antwoorden krijgt.

Met de jaren zijn er heel wat definities bijgekomen. Bijna elke definitie spreekt van ‘intelligent menselijk gedrag’. En juist dat maakt het zo lastig. Want wat is ‘intelligent menselijk gedrag’? En wanneer is een computer intelligent?

de meningen verschillen nogal...

‘Een apparaat dat zijn omgeving waarneemt en actie onderneemt, zodat zijn kans om zijn doelen te halen maximaliseert.’ - Wikipedia

‘Artificial intelligence is een set van technologieën die intelligent menselijk gedrag kunnen imiteren.’ – KPMG, internationaal netwerk van professionele accountants- en advieskantoren

‘Het vermogen van een machine om intelligent menselijk gedrag te imiteren.’
- Merriam-Webster, Amerikaanse uitgeverij, vooral bekend van haar woordenboeken

de Turing test: wanneer is een computer intelligent?

Alan Turing was zijn tijd ver vooruit en bedacht in 1950 al een test om erachter te komen of computer konden denken. De term artificial intelligence was toen nog niet eens bedacht. Tijdens Turings test moest een jury tegelijkertijd met een persoon en met een computer communiceren. Als de jury geloofde dat de computer een persoon was, dan was de computer volgens Alan Turing in staat om intelligent gedrag na te bootsen. Maar hoe doet een computer dat, intelligent gedrag nabootsen?

de motor achter AI: machine learning

Machine learning is een tak binnen artificial intelligence waarbij machines via algoritmes leren van bestaande kennis, bijvoorbeeld om menselijke intelligentie te nabootsen. De machines herkennen patronen en gebruiken deze om nieuwe data beter te voorspellen.

Automatisch vrienden taggen door gezichtsherkenning op Facebook, Google Translate en zelfrijdende auto’s zijn voorbeelden van machine learning. Ook een chatbot die zijn eigen communicatie optimaliseert op basis van gesprekken met echte mensen maakt gebruik van machine learning. Op deze manier zou de chatbot uiteindelijk de Turing test kunnen doorstaan.

artificial intelligence en machine learning volgens Bikkelhart

Artificial intelligence: Alle machines die zelfstandig leren en handelen en de technieken die ze daarbij gebruiken.

Machine learning: De vorm van AI waarbij machines zelfstandig leren van bestaande data, om toekomstige waardes te voorspellen.

wij gebruiken machine learning voor:

  • Productaanbevelingen. Binnen tools zoals BlueConic kan je voor de productaanbevelingen een bepaald algoritme kiezen, bijvoorbeeld ‘look-a-likes’ of ‘recent gekocht’. Het algoritme gebruikt machine learning om zichzelf te optimaliseren. Voeg jij bij een groothandel een kookboek toe aan je winkelmandje? Dan test het algoritme of het beter is om een ander kookboek te tonen, of misschien toch een mixer.
  • Contentaanbevelingen. Lees jij op onze website een blog over artificial intelligence en machine learning, dan is de kans groot dat je ons whitepaper over conversie verbeteren met AI ook interessant vindt. Op basis van kliks, downloads en overig gedrag bepaalt machine learning welke content het relevantst is voor welke bezoeker.
  • Doelgroepen voorspellen. We gebruiken het gedrag van gebruikers die hun doelgroep hebben aangegeven, om met machine learning de doelgroep van nieuwe bezoekers te voorspellen. Hierdoor krijgen bezoekers een website te zien die past bij waar ze naar op zoek zijn.
  • Conversie voorspellen. Door geconverteerde gebruikers te analyseren, herkent een algoritme welke bezoekers soortgelijk gedrag vertonen. Hierdoor weten we welke bezoekers zich in de aankoopfase bevinden.

er is niet één juist antwoord

Kort samengevat: er is niet maar één juist antwoord op de vraag ‘Wat is AI?’. Welk antwoord je krijgt, ligt aan wie je de vraag stelt. Vraag je ons naar de definitie van artificial intelligence en machine learning? Dan zijn de bovenstaande definities het antwoord. Ben benieuwd wat AI en machine learning voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Ralph vertelt je er graag alles over!

Vorig artikel
Artikelen

Vreemde tijden

Data & AI

Dit kwartaal: Data & AI

Volgend artikel

ook beginnen met AI?

Ben je benieuwd naar wat AI en machine learning voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Ralph vertelt je er graag alles over!