De chatbot is niet meer weg te denken bij InShared

Zelf alles kunnen regelen, in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. InShared biedt al jaren een chatbot aan die vragen van klanten beantwoordt. Heel handig, maar hoe zorg je ervoor dat de chatbot je klant ook écht begrijpt?

De uitdaging

Stel je wilt je adres wijzigen. Klinkt vrij simpel toch? Je typt je vraag in bij de chatbot en... je krijgt een nietszeggend antwoord terug. Oeps, de vraag wordt niet herkend. Niets frustrerender dan een chatbot die niet begrijpt wat je probeert te zeggen. Hoe kan dat toch?

Vraagstukken van bezoekers zijn door het vrije invoerformaat lastig te interpreteren. Hoe voorkomen we dat dialogen worden afgebroken, wat moeten we doen om de tevredenheid (nog) hoger te krijgen, hoe helpen we nog meer klanten? Hoe is dat op te lossen? En hoe zorg je ervoor dat een bot beter presteert? Het optimalisatieteam van Bikkelhart boog zich over dit vraagstuk.

Verbinding maken met de klant

Voor de optimalisatie van de chat is het sturen op KPI’s en de inzet van analytics ontzettend belangrijk. Het gedrag en de reacties van de klant tijdens de chatinteracties geven namelijk precies aan waar de pijnpunten liggen. Worden vragen op een bepaalde manier geformuleerd waar geen rekening mee gehouden worden? Zijn de verwachtingen rondom de chatbot niet goed?

Met dit in het achterhoofd zijn we gaan optimaliseren. Over een periode van bijna twee jaar zijn er diverse A/B testen en optimalisaties uitgevoerd. Van verbeterde antwoorden tot uitgebreide dialogen, van tone of voice tot de visuele weergave.

Mensen

Verwachtingen managen

Een belangrijke optimalisatieslag zat in verwachtingsmanagement. Verwachtingen zijn een groot deel van de ervaring. Zie je een foto van een persoon? En wordt er gesproken vanuit een persoonlijkheid (“Hallo, ik ben Fleur”)? Dan neemt men eerder aan dat er met een echt persoon gechat wordt. De kans is daardoor groot dat gebruikers langere, uitgebreide vragen gaan stellen. Met als gevolg: minder nauwkeurige en juiste antwoorden.

Dat veel klanten dachten met een echt persoon te chatten, was te zien aan het hoge aantal begroetingen en persoonlijke vraagstukken. Dit hebben we proberen te verbeteren door de avatar “Fleur” te vervangen door een robot (en sinds kort de InShared puppet) en het versimpelen van de introductiezin. En met resultaat: het aantal begroetingen en de lengte van vragen is flink gedaald. Klanten zijn veel gerichter gaan vragen en maken er minder snel een gesprek van.

grote toename

Het afhandelen van servicevragen met de chatbot wordt steeds beter, maar uiteraard kan het altijd beter. De volgende stap? Het integreren van contextvariabelen (zoals ingelogde status) en een naadloze overgang naar livechat. Mocht de klant vragen stellen waar de chatbot toch geen antwoord op heeft, dan wordt er een medewerker ingeschakeld die de chat overneemt. Zo wordt de klant met specifieke, persoonlijke vragen alsnog geholpen.

Nieuwsgierig? Bekijk de chatbot op de website van InShared.

Toename unieke zoekopdrachten

+60%

Tevredenheid onder klanten

+18%

Vragen zonder passend antwoord

-48%
Bij InShared kunnen klanten alles online doen: een verzekering afsluiten, hun dekking aanpassen, schade melden en nog veel meer. Onze chatbot beantwoordt alle eventuele vragen van klanten. Bikkelhart heeft met een goed gestructureerde aanpak, op basis van KPI’s en onderbouwd door data, de kwaliteit van de chatbotinteractie een boost gegeven.

Benieuwd of een chatbot iets voor jou is?

Een chatbot is een goede manier om je klantenservice te ontlasten en je reactietijd te versnellen. We denken graag vrijblijvend met je mee over wat een chatbot voor jouw organisatie kan betekenen.

Neem contact op