Artikelen

6x Bikkel boekentips voor de zomer

De zomer is officieel aangebroken; een mooie periode om te ontspannen met een interessant boek. Zo eentje die je in één ruk uitleest op je luchtbed met een dorstlesser in je hand. We helpen je graag op weg met onze 6 boekentips.

Wij laten ons binnen (en buiten) onze expertises graag inspireren door boeken. Onze Bikkel Boekenclub heeft 6 boeken voor je geselecteerd vanuit verschillende expertises: design, ondernemerschap en (online) marketing. Voor ieder wat wils!

Tip van (UX designer) Laura: 100 things every designer needs to know about people, Susan Weinschenk

Ben je geïnteresseerd in psychologie én design? Dan is dit een mooi boek voor jou. Laura: “De schrijfster maakt concreet hoe je psychologische principes toepast in je designkeuzes. Wist je bijvoorbeeld dat de mens informatieverslaafd is en het liefst zo veel mogelijk aanbod krijgt? Maar tegelijkertijd kan iemand maximaal 4 dingen tegelijk tot zich nemen en onthouden. In dit boek lees je hoe je met dit dilemma omgaat.” 

Mocht je daarnaast het type zijn dat liever een boek vlot doorleest, dan is dit boek ook ideaal voor jou. Laura: “Het is geen zwaar boek en je kunt in principe overal beginnen. Het zijn allemaal losse tips, ingedeeld in categorieën – erg toegankelijk dus.”

Tip van (marketing automation specialist) Jens: Hooked, Nir Eyal

De titel van dit boek verklapt het al: dit boek leert je hoe je een gebruiker hooked maakt aan jouw service of product. Nir Eyal hangt daar niet allemaal ingewikkelde theorieën aan, maar geeft een praktisch, toepasbaar model om gebruikers te verleiden tot een eerste ervaring, en daarna tot frequent gebruik. Jens: “Zonder dat je het volledige model direct moet toepassen, kan iedere marketeer hier inspiratie uit halen voor het verleiden van nieuwe en bestaande gebruikers.” Dat belooft wat. Ben jij al hooked?

Tip van (brand specialist) Emiel: Power Brands 2.0, Marc Oosterhout

Nike, Apple, Airbnb, IKEA en Starbucks: allemaal grote merken die eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is hun geheim? Op het evenement MeLive 2019 was Marc Oosterhout,  de schrijver van Power Brands 2.0, één van de sprekers. Na zijn presentatie wist Emiel meteen: dit boek moet ik hebben. Emiel: “Ongeacht wat je rol, functie of werk ook is, is het goed om te snappen hoe merken werken. Sterke merken werken volgens bepaalde wetten. Twaalf van die wetten vind je in dit boek.”

Emiel:  “De wetten van de Paradox en van Conflict zijn mijn favoriete hoofdstukken.  Telfort maakt bijvoorbeeld gebruik van de paradox dat kwaliteit duur moet zijn. Denk aan de reclames met ex-miljonair Hans van de Berg.”

“Ongeacht wat je rol, functie of werk ook is, is het goed om te snappen hoe merken werken.” - Emiel

Tip van (designer) Laurens: Twelve and a Half, Gary Vaynerchuk

Als groot Vaynerchuk-fan kon deze boekentip van Laurens Verweij niet ontbreken. Hij raakt namelijk niet uitgepraat over Vaynerchuk’s boeken en filosofie: “Negativity is the easy way out”. Deze quote staat zelfs op de achtergrond van zijn mobiel. Helaas zijn we als mens geëvolueerd dat we negativiteit 4 tot 7 keer zwaarder laten wegen dan positiviteit. Dat moet anders kunnen! Hoe? Met optimisme: 1 van de 12,5 ingrediënten uit dit boek die belangrijk zijn voor elk (ondernemend) persoon. 

Laurens: “Dit boek heeft me geleerd om vanuit de 12,5 ingrediënten naar mezelf te kijken – wat doe ik goed en waar is ruimte voor verbetering? Ik kan dit boek vooral aanraden om jezelf te herinneren aan wat belangrijk is in het (bedrijfs)leven.” Ga jij voor een zomer vol zelfreflectie? Dan is dit jouw pageturner!

Tip van (CRO specialist) Kim: Het geheim van Bol.com, Michel Schaeffer

Soms is het heel fijn om te kijken ‘hoe een ander dat doet’ in je vakgebied. Dat dacht Kim toen een vriendin haar dit boek over Bol.com aanraadde. Het succesvolle platform is inmiddels niet weg te denken uit het Nederlandse online winkelaanbod. Maar dat is niet altijd zo geweest. 

Kim: “In dit boek gaat het ook over de moeizame start en welke lessen je daaruit kunt halen. Ook gaat het over de groeipijnen toen Bol.com heel succesvol werd, daar kwamen veel uitdagingen bij kijken.” De grootste boodschap van Michel Schaeffer: durf om groot te denken. Wil je na de zomer nog groter dromen? Stop dit boek dan in je koffer.

“Ik herkende zowel als consument als CRO-er de fases en strategieën waar Bol.com doorheen is gegaan. Erg interessant!” - Kim

Tip van (designer) Dianne: Design for motion, Austin Shawn

Dit is jouw boek als je echt alles wilt weten over motion design. Styleframes, storyboarding, storytelling en het voorleggen van je creaties aan klanten: alles komt aan bod. Daarnaast zitten er veel anekdotes in van mensen uit het vak, Dianne: Ik vind de verhalen van mensen die ook dit vak ingerold zijn of van uitblinkers het meest interessant. Ze hebben het niet alleen over de professionele kant, maar ook over het leren van fouten.” In dit boek kun je overal beginnen met lezen, dus kies vooral het onderwerp dat jou het meest aanspreekt. Onze tip: duik in motion design na een verfrissende duik in de zee.

WIN WIN WIN

Sta je nu al te springen om een van bovenstaande boeken aan te schaffen? Laat ons per e-mail weten welk boek je favoriet is, dan kiezen wij een gelukkige uit die zijn/haar favoriete boek opgestuurd krijgt. Meedoen kan tot en met woensdag 20 juli.

Vergeet jij vaak waar je bent gebleven in je boek? Download en print dan de enige echte Bikkelhart boekenlegger!

Vorig artikel
ArtikelenBranding

Fotografie: meer dan een plaatje bij je praatje

klantreizen

Intelligentie toevoegen of de complete klantreis opnieuw ontwerpen - innoveren op de klantreis

Volgend artikel