Headerbeeld voice met Google Home

Voice Assistants

In de lijstjes met marketingtrends staat voice steevast in de top 5. Maar wat is het? En wat kan je ermee? Vrees niet: wij houden alle ontwikkelingen in de gaten en praten je op deze pagina helemaal bij over voice assistants, smart speakers, voice SEO en alles ertussen.

1Voice: wat is het?

First things first. Voor we dieper ingaan op de werking van voice en waarom je ermee zou willen starten, zetten we eerst de belangrijkste begrippen even voor je op een rijtje. Want zoals met elke trend wordt ook nu weer flink gesmeten met hippe afkortingen en ingewikkeld jargon: Smart speakers, NLP, TTS en VUI's zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

 • Voice Assistants & Smart Speakers

  In veel artikelen worden de termen “voice assistant” en “smart speaker” door elkaar gebruikt. Niet heel erg, maar feitelijk is de voice assistant de technologie die wordt gebruikt voor de spraakbesturing en de smart speaker het fysieke apparaat. Oftewel "Siri" is de voice assistant die werkt op de smart speaker "HomePod" van Apple.

 • Voice Apps, Skills en Actions

  Met verschillende platformen komen ook verschillende begrippen. Waar Google spreekt over voice actions, heeft Amazon het over voice skills. De begrippen betekenen hetzelfde, namelijk de actie die je in gang zet met je gesproken vraag of opdracht. Zo’n actie kan je zien als een klein, losstaand programma binnen de voice assistant. Daarom wordt ook vaak gesproken van een voice app.

 • Voice User Interface (VUI)

  Een Voice User Interface, kortweg VUI, biedt de mogelijkheid om op een ‘menselijke manier’ te communiceren met een computer. Na het toetsenbord, de combinatie van een toetsenbord en muis en de touchscreen is onze stem de volgende interface tussen mens en machine. Een VUI is te ontwerpen, te testen en te optimaliseren, net zoals een GUI (Graphic User Interface).

 • ASR, NLP en TTS

  Veel afkortingen hebben te maken met de technologie die gebruikt wordt. Daarover vertellen we meer onder het kopje "Hoe werkt het". Dit zijn de meest voorkomende afkortingen - en hun betekenissen:
  - ASR = Automatic Speech Recognition (zet spraak om in text)
  - NLP = Natural Language Processing (zorgt voor tekstinterpretatie)
  - TTS = Text To Speech (zet tekst om in spraak)

Wil je echt alles weten? Download dan de hand-out van ons webinar 'Starten met voice'! In de webinar staan we uitgebreid stil bij de verschillende begrippen en hun betekenis. Ook leggen we aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit hoe voice nou precies werkt. Dus als je de webinar kijkt en de bijbehorende hand-out download, ben je in één keer helemaal bij.

download de hand-out download de hand-out

Assistants & speakers

Voice assistants zijn er al veel langer dan de meeste mensen beseffen. Ze zitten bijvoorbeeld al jaren in je auto en je smartphone. Maar met de komst van de smart speakers is het gebruik van voice assistants explosief toegenomen. Zo zijn er in 2019 wereldwijd maar liefst 146,9 miljoen slimme speakers verkocht, een stijging van 70% ten opzichte van 2018! In Nederland heeft ca. 20% van de huishoudens inmiddels één of meerdere slimme speakers in huis.

Er zijn meerdere platformen en aanbieders. Uit recent onderzoek blijkt dat op dit moment Amazon (Amazon Alexa), Google (Google Assistant) en Apple (Siri) de grote spelers zijn. Microsoft (Cortana), Samsung (Bixby) en Soundhound (Houndify) zijn ook actief, maar een stuk kleiner.

smart speakers

2Voice: hoe werkt het?

Voordat een voice assistant je vertelt wat voor weer het morgen wordt of hoe je bij het kantoor van Bikkelhart komt, doorloopt hij een aantal stappen. Dit werkt eigenlijk altijd hetzelfde, ongeacht welke voice assistant je gebruikt. Dus of je het nu aan Siri vraagt, aan de Google Assistant of aan Amazon Alexa, ze doorlopen allemaal dezelfde procedure.

stappenplan voice

Interpretatie en sentiment

De belangrijkste stap in dit proces is het interpreteren van de gesproken opdracht. Want waar is de gebruiker naar op zoek? Wat wil hij bereiken met zijn vraag of opdracht? Om daar achter te komen analyseert de software van de voice assistant de tekst van de opdracht. Daarbij zoekt hij naar de 'intent' (het primaire doel van de opdracht), naar 'entiteiten' (variabelen die context geven aan de opdracht) en naar 'sentiment' (woorden die iets zeggen over de emotie van de opdracht).

De ontwikkelingen op het gebied van AI (Artificial Intelligence) helpen de voice assistants om dit steeds beter en slimmer te doen. Zo hoef je al lang niet meer iedere mogelijke variant van een vraag 'voor te programmeren', maar begrijpt de voice assistant je ook als je de vraag nét iets anders formuleert.

Voice in 5 stappen

 1. De voice assistant start als je een vooraf vastgestelde trigger zegt (bijvoorbeeld "Hey Google" of "Hey Siri"), gevolgd door een gesproken vraag of opdracht, ook wel de expressie.
 2. De voice assistant zet met behulp van ASR (Automatic Speech Recognition) jouw gesproken bericht om naar tekst, zodat de algoritmes het bericht kunnen interpreteren.
 3. Met NLP (Natural Language Processing) wordt de intentie van je commando of zoekopdracht bepaald. Steeds vaker wordt er ook Sentiment Analysis toegepast om daarbij vast te stellen met welke emotie je de vraag of opdracht stelt.
 4. De voice assistant zoekt het antwoord op jouw vraag op, en maakt daarbij gebruik van de verschillende bronnen en systemen waarmee deze door middel van API's verbonden is.
 5. Het antwoord wordt door middel van TTS (Text To Speech) weer van tekst naar geluid omgezet en je voice assistant vertelt dat er morgen kans is op regen of dat het 25 minuten fietsen is naar het kantoor van Bikkelhart.

3Voice: hoe begin je?

Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van voice assistants en smart speakers hard gaan, bevinden we ons nog wel in de 'early adopter' fase: de meesten merken zijn vooral aan het experimenteren met voice. En dat is slim, want van experimenteren kan je leren ... en voorsprong creëren.

Voor veel bedrijven lijkt het gebruik van voice assistants wellicht nog ver van hun spreekwoordelijke bed en vooral ook erg ingewikkeld. Maar niets is minder waar. Starten met voice is eigenlijk heel simpel. Je kan je eerste voice assistant al binnen een dag aan het praten en kletsen hebben! Het bewijs? Onze Bikkelhulp!

Onze Assistant: de Bikkelhulp

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om te starten met voice. Maar een van de snelste en simpelste is met 'DialogFlow'. Daarmee ontwikkel je snel je eerste dialogen voor de Google Assistant. De dialogen werken zowel met chat als met voice! Naast dat de tool eenvoudig te gebruiken is, koppel je de Assistant ook gemakkelijk aan andere platformen, zoals Facebook Messenger of Slack. Je hebt dus snel een groot bereik.

Wij zijn zelf ook aan de slag gegaan met DialogFlow. In het scherm hieronder chat je met onze Bikkelhulp. Vraag bijvoorbeeld naar de verschillende diensten van Bikkelhart, of we je kunnen helpen met een bepaalde tool en hoe je het snelst op ons kantoor komt. Of vraag eens om een leuk weetje over een van onze medewerkers ;-) Ons digitale hulpje weet nog niet alles, maar leert elke dag bij!

Hoe bot is jouw bot?

Starten met voice kan simpel en snel, wat prima is voor experimenteren. Maar wil je het echt goed doen, dan komt er natuurlijk meer bij kijken. Belangrijk is dat je goed nadenkt over 'de stem van je merk'.

sadness
sadness, image courtesy fanpop.com

Persoonlijkheid & dialogen

Een 'voice interface' lijkt misschien onzichtbaar, maar het is wel degelijk te ontwerpen. Sterker nog, als jij niet van te voren nadenkt over de persoonlijkheid van jouw voice assistant, dan gaan de gebruikers er zelf een aan toewijzen. Denk vooraf dus goed na over wie je wil zijn als merk. Wat voor karakter geef je jouw assistant? Wat doe je als de assistant het antwoord niet weet? Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog Hoe bot is jouw bot? Daar gaan we uitgebreid in op het ontwerpen van persoonlijkheid, het gebruik van persona's en geven we tips voor het schrijven van sterke dialogen. Of bekijk ons webinar 'starten met voice', daarin staan we ook stil bij persoonlijkheid en dialogen!

personality framework

Webinar 'starten met voice'

In een uur bijgepraat worden over Dialogflow, persoonlijkheid en dialogen? Bekijk ons webinar!

bekijk de webinar

4Voice: de invloed op SEO

Voice search brengt veel veranderingen met zich mee op het gebied van SEO. Via spraak stellen we vragen nou eenmaal op een andere manier dan wanneer we ze in de zoekbalk intypen. Ook krijg je met een gesproken zoekopdracht maar één resultaat te horen: als hoogste in de ranking van zoekmachines staan wordt dus nog belangrijker.

Hey Siri

Invloed van voice op zoekopdrachten

 • Zoekopdrachten voor voice bestaan uit hele zinnen, in plaats van 2 a 3 getypte woorden.
 • We stellen zoekopdrachten vaker in vraagvorm. Zoekopdrachten beginnen steeds meer met woorden als “waarom”, “wie” en “hoe”.
 • Er wordt maar één zoekresultaat voorgelezen. Een hoge positie in zoekmachines scoren blijft dus ook bij voice search heel belangrijk.

5Voice: waarom je ermee moet starten

Juist nu voice marketing nog in de kinderschoenen staat, is het slim om al de eerste stappen te zetten. Voice is een van de snelst groeiende technieken van de afgelopen jaren. Als je pas met voice aan de slag gaat als iedereen uit je doelgroep er gebruik van maakt, is de kans groot dat je de boot al hebt gemist. Begin daarom nu al met uitproberen, testen en ontdekken.

5 redenen om te beginnen

 • Voice is een extra touchpoint in de klantreis die de komende jaren een steeds prominentere plek in zal gaan nemen.
 • Al meer dan 20% van de Nederlandse huishoudens heeft één of meer slimme speakers in huis, de markt is er dus.
 • Volgens onderzoek van Google wil 52% van de eigenaren van slimme speakers aanbiedingen van merken ontvangen via de speaker.
 • Voice diensten zoals Dialogflow bieden vaak een gratis proefversies aan of maken de dienst gratis tot een bepaald aantal gebruikers.
 • Je bent snel up-en-running: in één dag zet je een eerste versie van je voice assistant live en kan je beginnen met leren en experimenteren.
Webinar Starten met Voice

Webinar: Starten met Voice

​Klaar om ook met voice aan de slag te gaan? Kijk dan onze webinar 'Starten met voice' terug!

Dit weet je na de webinar:

 • Hoe voice assistants werken
 • Hoe je dialogen ontwerpt, schrijft en test
 • Hoe je een bot persona creëert van jou merk
 • Hoe je jouw voice naam vastlegt
 • Hoe je jouw eerste dialoog ontwerpt in DialogFlow


In één uur vertellen we alles wat je moeten weten om zelf te starten

Liever contact met een echt persoon?

Emiel kan jou alles vertellen over voice. Even bellen of koffiedrinken?

Emiel Nawijn
Emiel Nawijn
Creative lead
Maak een afspraak
Plan rechtstreeks in mijn agenda!
61 klanten beoordelen Bikkelhart met gemiddeld een
8,4