Artikelen

Stijlfiguren, tools om de overtuigingskracht van je tekst te vergroten

Aristoteles, Plato en Cicero hebben er hun leven lang over gefilosofeerd, Barack Obama, Martin Luther King en Greta Thunberg zijn er volleerd in, maar menig tekstschrijver kan er nog veel van leren. Stijlfiguren zijn de verleidingsprincipes van taal.

Wie wel eens een beroemde speech heeft geanalyseerd, pikt ze er zo uit. Stijlfiguren worden doorlopend ingezet om het publiek te overtuigen en een verhaal aantrekkelijk te maken. Mijn tip? Zet deze stijlfiguren ook in voor je marketinguitingen. Of het nou gaat om een slogan of een blog. En als je niet weet hoe je daarmee moet beginnen? Dan help ik je alvast met een voorbeeld op weg. 

Wat zijn stijlfiguren?

Stijlfiguren zijn in te delen in twee categorieën: tropen en schema’s. Tropen gaan over de inhoud van je tekst en schema’s spelen met de vorm. Ik geef je twee bekende voorbeelden om het verschil te laten zien: 

  • Een metafoor is een troop, want het gaat over de inhoud van een tekst: 

Hij heeft appelwangen. 

Je ziet voor je dat de wangen rood en bol zijn als appels. 

  • Een alliteratie is een schema, want het gaat over de vorm van een tekst: 

Heerlijk, helder, Heineken.
Het klinkt lekker, want alles begint met een ‘H’.    

Er zijn ongeveer 192 stijlfiguren, maar schrik niet, als marketeer hoef je ze echt niet allemaal te kennen. De een is bruikbaarder dan de ander. Benieuwd welke er zijn? Bekijk hier een lijst van alle stijlfiguren.  

Perifere verwerking

Waarom stijlfiguren zo overtuigend en aantrekkelijk zijn,  wordt verklaard door perifere verwerking in je hersenen. Als we perifeer verwerken (very likely met online teksten, want eerlijk, hoe goed ben jij deze blog aan het lezen?), letten we minder op logica en argumentatie en meer op uiterlijke kenmerken. Denk aan opvallende afbeeldingen, knappe koppen of een duidelijke bronvermelding. Al scannend vallen stijlfiguren meer op, blijft de inhoud beter hangen en ben je geneigd een tekst overtuigender en aantrekkelijker te vinden. 

Elaboration Likelihood Model van Petty & Cacioppo

Leren van de meester

Genoeg achtergrond, tijd om zelf aan de slag te gaan. En hoe kun je beter leren, dan aan de hand van een van de meest iconische speeches? Dit is een voorbeeld van allusie uit de ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King: 

“Five score years ago, a great American, in whose symbolic shadow we stand today, signed the Emancipation Proclamation.” - Martin Luther King

Bonusvraag: welk stijlfiguur herken je hier nog meer? (Antwoord onder volgende afbeelding)

Een allusie is ook wel een toespeling of zinspeling. Martin Luther King verwijst in zijn speech naar een andere bekende speech, the Gettysburg Address van Abraham Lincoln. Door indirect naar deze gebeurtenis te verwijzen (te insinueren) laat hij op een subtiele manier zien dat hij kennis heeft (autoriteit). Daarnaast creëert hij raakvlak bij de mensen die de speech kennen, zonder mensen die deze speech niet kennen buiten te sluiten. Voor hen is dit namelijk nog steeds een logische, sprookjesachtige zin.

Antwoord bonusvraag: welk stijlfiguur herken je hier nog meer? De alliteratie: “symbolic shadow we stand today, signed”.

Hoe pas je dit toe in je eigen marketinguitingen?

Door bijvoorbeeld een bekend persoon uit jouw branche te gebruiken:

In 2003 besloot een ingenieur dat elektrisch rijden beter, sneller en leuker moest worden dan rijden in benzineauto’s. Vandaag de dag is zijn bedrijf 846,69 miljard waard en rijden zijn elektrische auto’s over heel de wereld. Dit was voor ons de inspiratie om te pionieren met de elektrische helicopter. 

Of een andere bekende quote toe te passen op jouw doel:

Kunnen wij een kast op maat maken? Nou en of! 

Of zelfs door je eigen slogan toe te passen op andere plekken, zoals De Hypotheker doet in de knop:

hypotheker

Aan de slag!

Aantrekkelijke, overtuigende teksten schrijven? Door je creativiteit aan te wakkeren met stijlfiguren maak je het jezelf makkelijk. Weet je even niet waar je moet beginnen? Lees dan als eerste eens wat meer over mijn persoonlijke favorieten: drieslag, prolepsis en repetitio en probeer met de toepassing te oefenen.

Liever hulp bij het schrijven van verleidende verhalen? Van SEO tot slogan en van nieuwsbrief tot blog: wij helpen je met alle soorten content. 

Vorig artikel
ArtikelenData & AI

De wondere wereld van AI design

ArtikelenBranding

Fotografie: meer dan een plaatje bij je praatje

Volgend artikel