Artikelen

RTL -Een verhoogde klantloyaliteit door inzicht in online bezoekers

Tegenwoordig ontvangen we de hele dag nieuws. Vanaf het moment dat we opstaan, totdat we naar bed gaan. Hoe behoud je in deze wereld met een continue stroom aan nieuws de aandacht van je bezoekers? Met deze vraag klopte RTL aan bij Bikkelhart.

Het nieuwscluster van RTL heeft, net als de concurrentie, te maken met de veranderingen in mediaconsumptie. 20 jaar geleden kregen we het nieuws nog op een vast moment op de dag: het snelle nieuws via het tv-journaal en het achtergrondnieuws in de krant. Tegenwoordig ontvangen we de hele dag nieuws. Vanaf het moment dat we opstaan, totdat we naar bed gaan. Hoe behoud je in deze wereld met een continue stroom aan nieuws de aandacht van je bezoekers? Met deze vraag klopte RTL aan bij Bikkelhart.

Onze strategie

Een hogere loyaliteit door elke bezoeker relevante boodschappen tonen. Zo kunnen we elke bezoeker zover krijgen om minimaal één keer na het eerste bezoek terug te komen. Op basis van dit uitgangspunt ontwikkelden we samen met RTL de volgende KPI’s: meer loyale bezoekers en meer inzicht in bezoekersprofielen.

Conversie-optimalisatie brainstorm

Onze aanpak

In 2 maanden hebben we een aantal grote stappen gezet. We hebben een optimalisatieteam opgezet bestaande uit een designer, online marketeer en front-end developer. In het begin focusten zij zich vooral op het maken van werkafspraken, dashboarding en het afvangen van data. RTL wist namelijk nog niet alles van de bezoekers.

Met de nieuwe inzichten kon het team gaan testen op basis van cijfers en analyses. Omdat er bij RTL nog geen tooling aanwezig was om optimalisaties te testen, is Bikkelhart een concept-traject gestart voor de implementatie van BlueConic. BlueConic is een tool waarmee je kunt A/B testen en waarmee je bezoekers gepersonaliseerde content kunt aanbieden.

Bikkelhart heeft er ook voor gezorgd dat wekelijks een afstemming tot stand kwam tussen de redactie en het development team. Om onder andere consensus te krijgen over het design van de uitingen, hoe vaak de uitingen per apparaat en profiel getoond werden en of er geen technische barrières waren.

Voorbeelden van succesvolle testen

A/B test: app download mobiel (Android & iOS)

A                                                        B

Versie B heeft +3,2x, meer clicks (CTR 1,88%)

Met een toaster onder aan de pagina genereren we clicks naar de appstore (en downloads). Variant B heeft veruit de beste score met een CTR van 1,88%. Waarschijnlijk door het opvallende karakter in combinatie met de beoordeling (social proof). Een factor 3,2x beter dan variant A.

A/B test: ‘Lees ook’ toaster op mobiel

A                                                       B

Facebook: +708% meer naar volgende pagina’s (CTR 9,37%)
Niet Facebook: +85% Meer naar volgende pagina’s (CTR 19,58%)

Facebook versus niet Facebook. We maken onderscheid omdat Facebookbezoekers in veel gevallen vanuit de tijdlijn kort een artikel bekijken. Zij hebben daardoor andere gedragingen dan een autonome, organische bezoeker. De redactie beveelt de lezer een vervolgartikel aan (variant B). Deze uiting resulteert in meer doorclicks (page-views per visit) en zorgt voor meer terugkerende bezoekers.

De resultaten

  • Onze samenwerking leverde RTL tot nu toe op:
  • Voor het eerst heeft RTL goed inzicht in de bezoekers- en loyaliteitsprofielen en weet de omroep of bezoekers door optimalisaties écht loyaler zijn geworden.
  • RTL is in een optimalisatiemodus gekomen: er zijn meer kleinschalige testen op basis van cijfers en analyses. Dit scheelt tijd en levert meer waardevolle kennis en optimalisaties op.
  • Een optimalisatiedatabase waarin alle inzichten van bezoekers zijn opgeslagen en het effect van de testen duidelijk is.
  • Meer waardevolle feedback van bezoekers. Redacteuren optimaliseren hiermee hun teksten of gebruiken de feedback bij het schrijven van nieuwe artikelen.
  • Meer rendement uit de RTL-website in de vorm van inschrijvingen voor de nieuwsbrief en meer banneromzet.

Door: Ralph Kaan

Digitaal Strateeg

ralph@bikkelhart.com | linkedin

Vorig artikel
Interviews

Verhuizen met de hijskraan door het raam

Artikelen

Het verhaal achter de DDMA Email Summit

Volgend artikel