Artikelen

Maak je website digitaal toegankelijk: 6 copywriting tips

Bij digitale toegankelijkheid denken mensen vaak aan duidelijke lettertypes, zichtbare knoppen en contrast. Allemaal design, maar hoe zit het met tekst? Met deze 6 copywriting tips maak jij het verschil voor websitebezoekers met (én zonder) een beperking.

Sluit niet 4 miljoen Nederlanders buiten

Sinds 23 september 2020 moeten alle websites en apps van de Nederlandse overheid en zorginstellingen digitaal toegankelijk zijn. Dit betekent dat iedereen, ook mensen met een beperking, ze goed moet kunnen gebruiken. Belangrijk, want er zijn in ons land maar liefst 4 miljoen mensen slechtziend, blind, doof, immobiel, dyslectisch of op een andere manier beperkt. Zij gebruiken jouw website anders, maar hoe zit het dan met copy?

“Er zijn in ons land maar liefst 4 miljoen mensen met een beperking. Zij gebruiken je website op een andere manier”

Zo leest iemand met een beperking je websiteteksten

Hoe kun je lezen zonder te zien? Gelukkig bestaat daar allerlei technologie voor. Het mooiste voorbeeld is het schermuitleesprogramma. Dit leest de tekst op een site voor, vertelt wat er op de afbeeldingen te zien is en laat je bezoeker weten wat er gebeurt als deze ergens op klikt. Handig, maar dit werkt alleen als jij voor de juiste copy zorgt. Dit is waar je op kunt letten.

1. Gebruik begrijpelijke taal

Het klinkt logisch, maar begrijpelijke taal is extra belangrijk als iemand het voorgelezen krijgt. Schrijf zoveel mogelijk in de actieve vorm, gebruik korte zinnen en vermijd tangconstructies. En twijfel je of een woord te moeilijk is? Check het dan op ishetb1.nl, want B1 is het taalniveau dat 80% van Nederland begrijpt.

2. Geef je koppen tags

Online scannen mensen meer dan dat ze lezen. Door even snel naar de koppen te kijken, zien ze waar je tekst over gaat. Dit geldt ook voor bezoekers met een beperking. Maar wist je dat hun schermuitleesprogramma vetgedrukte tekst niet herkent als kop? Zorg daarom dat je je koppen de juiste H-tag (H1, H2, H3) meegeeft. Is ook nog beter voor je SEO-score!

3. Maak beschrijvende call-to-actions

Ook de buttons op je site en links in je lopende tekst worden voorgelezen. Geef dus duidelijk aan waar je bezoeker terecht komt na een klik. Vermijd het ouderwetse ‘Klik hier’ en gebruik liever een werkwoord (bekijk, lees, ontdek) in combinatie met een zelfstandig naamwoord (de producten, de blog, onze aanbiedingen).

4. Bied ondersteuning bij je formulier

Vult je bezoeker een online formulier verkeerd in? Waarschuw dan met microcopy. Maar let op: zet deze foutmelding ook goed in de code van je website. Anders herkent het schermuitleesprogramma deze niet en blijft de bezoeker hangen bij het verkeerd ingevulde veld, zonder te weten wat er misgaat.

5. Vergeet je video's en afbeeldingen niet

Laat je beelden spreken. Voorzie afbeeldingen van een Alt-tag: een korte tekst die beschrijft wat er te zien is. Houd dit wel functioneel, vooral als het om producten gaat. Dus bijvoorbeeld niet “Plaatje van hoeslaken” maar “Wit hoeslaken van katoen, 160x200cm”. Bij sfeerbeelden is het beter om de tag weg te laten. Zo voorkom je onnodig voorgelezen tekst. Maak daarnaast voor je video’s gebruik van ondertiteling. Niet alleen handig voor slechthorende bezoekers, maar ook voor reizigers die hun geluid in het OV hebben uitgezet.

“Ondertiteling bij je video’s is niet alleen handig voor slechthorende bezoekers, maar ook voor reizigers die hun geluid in het OV hebben uitgezet.”

6. Laat je website testen

Hoe weet je zeker dat je website digitaal toegankelijk is als je zelf geen beperking hebt? Test het uit met een usability test! Hiervoor nodig je je doelgroep uit om de site te testen. Zo zie je wat goed werkt, maar ook waar je verbeterpunten zitten. Bikkelhart kan je daarbij helpen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan nu alles over usability testing.

Dus, hoe zit het met jouw website?

De online wereld is een uitkomst voor mensen met een beperking. Ze kunnen met één druk op de knop een product vinden en vergelijken zonder dat ze daar uren door de schappen voor hoeven te zoeken. Ze kunnen verhalen lezen zonder braille en films kijken zonder geluid. Dit kan echter alleen als jij je website hierop inricht. 

Dus ga vandaag nog aan de slag met deze tips en maak in ieder geval je copywriting toegankelijk voor mensen mét…maar ook zonder een beperking. Want laten we eerlijk zijn, iedereen heeft toch voorkeur voor lekker leesbare teksten?

Door: Sabine Caron

Online Copywriter

sabine@bikkelhart.com | linkedin

Vorig artikel
Interviews

Hoe een puzzel de oplossing van ALS dichterbij brengt

Interviews

Is Nederland klaar voor nieuwe ESP Maileon?

Volgend artikel